Gå till sidans huvudinnehåll

Hjälp med sorgen

Sorg är svårt att beskriva, men alla som upplever det vet att det är något annat än att vara ledsen. Det kan vara som en djup smärta som känns i hela kroppen. Reaktionerna på sorg är väldigt individuella och det varierar även hos varje person över tid. Men det är inte tiden i sig som avgör om sorgen läker, utan det är vad man väljer att göra under tiden.

Sorgearbete

Hur människor hanterar sin sorg är olika. Men sorg är inget du kan ”komma över” eller gå runt, du måste gå igenom den. Sorgearbete är ett bra ord. För att sörja är ett aktivt arbete som tar både tid och kraft. Du har förlorat en människa som aldrig kommer tillbaka. Det är en förlust du med tiden måste acceptera, och samtidigt växer du som människa. Många som gått igenom en sorg upplever att livet får fler nyanser.

Att läsa om sorg

1177 Vårdguiden - Om sorg

1177 Vårdguiden - Sorg hos barn och unga

Handbok om sorg, av Agneta Grimby och Åsa K Johansson

Få hjälp att bearbeta sorgen

Genom vår samarbetspartner Svenska Institutet för Sorgbearbetning, SIS, kan du få hjälp att bearbeta sorgen utifrån ”Programmet för Sorgbearbetning”. Det är världens enda evidensbaserade metod för bearbetning av sorg. Den bygger på mer än 40 års beprövade erfarenheter kring vad som hjälper människor i sorg, kris och förändringsprocesser.

Sorgbearbetningen går att genomföra i grupp tillsammans med andra eller digitalt med en personlig handledare. Våra kunder erbjuds förmånliga priser på kurserna. För att ta del av erbjudandet anger du koden fonus.se i samband med bokningen.

  • Egen bearbetning – Workshop, 3 heldagar i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Pris: 7800 kr (ordinarie pris 8900 kr)
  • Egen bearbetning – Online, 8 veckor. Pris: 10 900 kr (ordinarie pris 12 900 kr)

Boka kursen här

Minnesarmband

Fonus minnesarmband är ett fint sätt att minnas den som inte längre finns med oss. Armbandet symboliserar att minnena kommer finnas för evigt, även om den man saknar inte längre gör det. Smycket är unisex och kan bäras av dig själv eller någon annan som är i sorg. Välkommen in till din närmsta begravningsbyrå för att köpa ett minnesarmband.
Hitta begravningsbyrå

Att vara ett stöd för barn i sorg

Att förlora någon nära är alltid omtumlande och för ett barn kan det skaka om i grunden. Sorgen kan uttryckas på olika sätt och det är viktigt att visa barnet att du finns där. Att läsa en bok tillsammans kan vara ett bra sätt att inleda ett samtal om det som är svårt. Därför delar vi alltid bilderboken Stig till familjer som har barn, så att ni kan prata om barnets sorg.
Läs mer

Någon att tala med

Samarbete för människor i sorg, SAMS, består av föreningar som verkar för ökad kunskap om sorg och sorgereaktioner. Mer information och kontaktuppgifter hittar ni på föreningarnas hemsidor:

Andra organisationer som erbjuder samtalsstöd och stödgrupper:

Kontakta oss

Vi svarar i telefonen dygnet runt, alla dagar i veckan: 0771-87 00 87.

Boka möteHitta begravningsbyråBörja planera begravning