Gå till sidans huvudinnehåll

Förberedelser inför vårt första möte

För att kunna utforma en vacker och personlig begravning vill vi lära känna både er som är närstående och veta mer om den avlidna. Vårt första möte handlar om att ni får berätta om era tankar och önskemål, samt att vi får en bild av den som ska begravas. Tillsammans utformar vi ett personligt avsked som blir ett värdefullt minne när livet ska gå vidare.

Några saker att fundera på inför vårt möte

Det finns många sätt att utforma en begravning. Det kan därför vara en bra idé att i förväg fundera på de frågor vi kommer att prata om när vi träffas. Självklart behöver ni inte ha svaret på alla frågor till mötet, utan vi kommer att planera begravningsceremonin tillsammans med er steg för steg.

  • Ska begravningen vara kyrklig, borgerlig eller enligt någon annan trosinriktning? 
  • Var ska begravningsceremonin hållas? Det kan vara i en kyrka, ett kapell, en lokal eller så kanske ni önskar att begravningen ska hållas utomhus?
  • Önskar ni några speciella blommor, utsmyckningar, musik eller tal under ceremonin?
  • Ska ceremonin hållas bara för de närmaste eller för en större krets? 
  • Finns det gäster som inte kommer kunna ta sig till ceremoni? Om ni önskar kan vi undersöka möjligheten att direktsända den.
  • Finns det önskemål om minnesgåvor till någon särskild fond eller organisation?
  • Vill ni ha en dödsannons i tidningen och/eller låta oss skapa en digital minnessida som kan delas med andra?
  • Vill ni ha en minnesstund efter begravningsceremonin? Finns det kanske en speciell lokal ni vill ha den i och vad skulle ni vilja bjuda på?
  • Vill ni ha jordbegravning eller kremation, och vad för typ av gravplats önskas? Finns det en befintlig gravsten som ni vill komplettera med text eller ska ni köpa en ny?
  • Var den avlidna, eller är någon av er, medlem i en av våra ägarorganisationer? Då har ni så fall rätt till förmåner hos oss och vår samarbetspartner Familjens Jurist. Se alla ägarorganisationen här.

Önskemål i Vita Arkivet

Hade den avlidna egna önskemål om sin begravning? Ett sätt att få svar är att ta reda på om personen fyllt i Vita Arkivet. Även om Vita Arkivet inte är juridiskt bindande är det rekommenderat att följa de önskemål som finns där. Då är man mer säker på att begravningen och annat runt omkring blir som den avlidna önskade ha det. Om ni är osäkra på om den avlidna fyllt i ett Vita Arkiv kan ni kontakta er närmaste begravningsbyrå, så hjälper vi er att ta reda på det.
Hitta begravningsbyrå

Börja planera begravningen hemifrån

Som en förberedelse inför vårt möte kan ni besöka vårt planeringsverktyg. Där finns olika val presenterade som ni kan börja fundera kring. Ni kan göra val innan vårt möte, men ni behöver inte ha bestämt allt. Det som känns lite svårare kan vi göra tillsammans. För bästa upplevelse av tjänsten rekommenderar vi att ni använder datorn.
Påbörja planeringen

Våra mötesformer

För oss är det viktigt att anhöriga får möjlighet att träffa oss på det sätt som passar dem bäst. Därför erbjuder vi möte på vår begravningsbyrå, videomöte, hybridmöte, telefonmöte eller ett hembesök.

Frågor?

Vi har samlat svaren på våra vanligaste frågor för dig som ska planera en begravning, gå på begravning, utforma gravsten eller fylla i Vita Arkivet. Hittar du inte svaret på din fråga kan du kontakta oss på 0771-87 00 87.

Till frågor och svarRing oss dygnet runt