Begravning enligt Svenska kyrkan
En begravning inom Svenska kyrkan innehåller ofta en begravningsgudstjänst, minnesstund och gravsättning. Vi kan hjälpa till med en begravning enligt Svenska kyrkans traditioner om ni önskar det.
Hitta närmaste begravningsbyråMedlemskap i Svenska kyrkan
Man blir medlem i Svenska kyrkan genom att döpas. Medlemskap i Svenska kyrkan är en förutsättning för att få tillgång till kyrka och präst. Det är bara i undantagsfall som det kan genomföras en begravningsgudstjänst (begravningsceremoni) för någon som inte tillhör Svenska kyrkan.
Begravningsgudstjänst
Begravningsgudstjänsten kan hållas i en kyrka, krematoriekapell eller i ett kapell. Hur begravningsceremonin ska gå till är beskriven i Den Svenska Kyrkohandboken och i Kyrkoordningen. Prästen är ansvarig för begravningsgudstjänstens innehåll och utförande. Det finns utrymme för personliga inslag utifrån den avlidnas och de anhörigas önskemål, som exempelvis tankar om musiken.
Alla begravningsgudstjänster i Sverige är offentlig, vilket innebär att de är öppna för alla.
En begravningsgudstjänst innehåller vanligtvis:
- Klockringning
- Musik/sång
- Psalm
- Griftetal då prästen talar om livet, döden och det kristna hoppet
- Bön
- Överlåtelsen då prästen öser jord på kistan
- Bibelord
- Psalm
- Begravningsbön
- Herrens bön
Minnesstund
Efter begravningsceremonin är det vanligt att familj och vänner samlas för att hedra och minnas den avlidna. Minnesstunden kan hållas i hemmet, på en restaurang eller ett café, eller i någon av kyrkans församlingsgårdar. Ofta bjuds det på kaffe och något lättare att äta.
Gravsättning
Den avlidna kremeras eller jordbegravas. Enligt begravningslagen ska kremering eller kistbegravning ske inom en månad efter dödsfallet. Gravsättningen kan ske i en minneslund, askgravlund, urngrav eller kistgrav.
Kontakta oss
Vi svarar i telefonen dygnet runt, alla dagar i veckan: 0771-87 00 87.