Gå till sidans huvudinnehåll

Borgerlig officiant

En borgerlig begravning ger er stora möjligheter att göra avskedet precis så personligt som ni önskar. Ni väljer själva vem som ska vara borgerlig officiant och leda begravningsceremonin. Vi kan självklart hjälpa er att hitta en borgerlig officiant som ni känner er trygga med.

Hitta närmsta begravningsbyrå

Vad gör en borgerlig officiant?

Det är officianten som planerar och leder begravningsceremonin. Eftersom en borgerlig begravning ger stora friheter gällande utformningen och inte följer samma strikta ramar som en kyrklig begravning, är det viktigt att planera ceremonin noggrant. Ni och officianten träffas i god tid innan begravningen för att planera vad ceremonin ska innehålla.

Officianten är den som kommer att stå för merparten av talandet under begravningen. När ni gör planeringen tillsammans får ni som anhöriga berätta om den avlidna och komma överens med officianten om vad som ska sägas. Tillsammans går ni igenom tankar, minnen, dikter, musik och andra delar ni önskar ha med.

Vem kan vara borgerlig officiant?

Vem som helst har rätt att fylla rollen som officiant under en borgerlig begravning. Det finns personer som är utbildade borgerliga officianter, men det kan även vara en vän till den avlidna, en släkting eller någon annan. Valet är ert och det viktigaste är att ni känner er bekväma och trygga med den person ni har valt.

Bra att tänka på när ni själva väljer officiant är att personen ska känna sig bekväm med att tala inför en folksamling och ha möjlighet att lägga mycket tid på planering inför begravningen.

Fonus kan hjälpa er att hitta en utbildad borgerlig officiant

Många anhöriga tycker det känns tryggt att välja en utbildad borgerlig officiant med lång vana av att leda begravningsceremonier. Ni är fortfarande mitt i ert sorgearbete och då kan det kännas skönt att ha en erfaren person vid er sida som kan lätta er börda när begravningen ska planeras.

Vi på Fonus har utbildade borgerliga officianter som kan hålla i ceremonin och hjälpa er att planera den. Om ni inte vill ha en officiant från vår begravningsbyrå hjälper vi er gärna att hitta någon annan.

Frågor?

Vi har samlat svaren på våra vanligaste frågor för dig som ska planera en begravning, gå på begravning, utforma gravsten eller fylla i Vita Arkivet. Hittar du inte svaret på din fråga kan du kontakta oss på 0771-87 00 87.

Till frågor och svarRing oss dygnet runt