Gå till sidans huvudinnehåll

Begravningsmusik

Musik säger mycket om en människa. Det kan handla om en alldeles särskild sång eller ett musikstycke som den avlidna tyckte mycket om. Få saker har större betydelse i utformandet av en personlig begravning än valet av begravningsmusik.

Det finns olika möjligheter med begravningsmusik

Oavsett om ni planerar en kyrklig eller borgerlig begravning har ni möjlighet att påverka valet av musik och psalmer. Under ceremonin finns det möjlighet att ha levande musik, solosång, körsång eller inspelad musik. Ni kan välja sånger efter den avlidnas musikintressen eller fokusera på vad som passar in där och då under begravningsceremonin.

I Svenska Kyrkans ordning ingår vanligtvis två till tre psalmer och utöver dem kan ni välja ytterligare musikstycken i samråd med prästen. Kyrkans musiker kan också komma med tips och idéer kring den levande musiken utifrån era önskemål och förutsättningarna i den valda ceremonilokalen.

I Svenska Kyrkans lokaler, och även i andra ceremonilokaler, är det inte tillåtet att spela streamad eller nedladdad musik från exempelvis Spotify och YouTube. Det betyder att det endast är musiker, solister, musik från en original CD-skiva eller köpt musik från iTunes (eller motsvarande tjänst), som kan spelas upp vid ceremonin.

Begravningsmusik på en borgerlig begravning

Vid en borgerlig begravning finns det större frihet att välja vilken begravningsmusik som ska spelas upp. I stället för en psalm väljer många att läsa en personlig dikt vid begravningen. Valfriheten gäller förstås också vid minnesstunden efteråt, då det också kan vara fint med musikinslag.

Låtarna svenska folket vill ha på sin begravning

Vi har samlat låtar som svenska folket vill ha på sin begravning, både de vanligaste och de mer ovanliga, i spellistan Min begravning på Spotify. Spellistan kan ni använda som inspiration för vad man kan spela för begravningsmusik, oavsett hur den ska framföras. Musiken i listan kan också vara till tröst när man förlorat någon.

De mest önskade låtarna är:

  • Björn Skifs - Håll mitt hjärta (Same Old Story)
  • Laleh – En stund på jorden
  • Louis Armstrong – What A Wonderful World

Spellistan Min begravning

Vilken är din låt?

Du kan enkelt lägga till din låt genom att fylla i låttitel och artist.