Gå till sidans huvudinnehåll

Kista

Vi har egen tillverkning av kistor i vår fabrik i Falköping. Våra kistor finns i olika färger samt material och går dessutom att få med ett personligt motiv målat på. Vi har även kistor i vårt sortiment som är skonsammare mot miljön. Den avlidna måste alltid ligga i en kista oavsett om gravsättningen ska ske i form av en jordbegravning eller om den avlidna ska kremeras.

Välj kista

Loading...

Påbörja planeringen hemifrån

I vår begravningsplanerare kan ni förbereda er inför vårt möte. Där finns olika val presenterade som kan vara bra att börja fundera kring. Ni väljer själva hur många val ni gör innan vi ses. Det som känns lite svårare att fatta beslut kring kan vi gå igenom tillsammans. För bästa upplevelse av tjänsten rekommenderar vi att ni använder datorn.
Börja planera

Egen tillverkning av kistor

Fonus kistor tillverkas i vår fabrik i Falköping. Fabriken är miljöcertifierad och vi gör ständigt förbättringar för att minska miljöpåverkan. Det finns också särskilda miljökistor att välja bland. Dessa är framtagna på ett sätt som ger minsta möjliga miljöpåverkan både vid tillverkning och i samband med gravsättning alternativt kremation.

Miljövänligare kistor

Vi på Fonus har tagit fram miljövänligare kistor. Våra miljökistor har utvecklats utifrån en helhetssyn som inkluderar utsläpp vid tillverkningen, materialval, kemikalier och långsiktig miljöpåverkan.

Eftersom det inte finns någon oberoende part som certifierar eller miljömärker kistor så har Fonus valt att följa Svanens möbelkriterier. I flera avseenden väljer vi att gå längre och sätta striktare miljökrav än vad Svanens kriterier förordar. Ett exempel är att mindre än hälften så mycket lösningsmedel används.

Personliga dekorationer på kistan

Några kistor i vårt utbud har målade motiv, men det finns möjlighet välja vilket motiv som helst. Ann Westerlund arbetar i vår fabrik och målar personliga motiv på kistorna som våra kunder önskar. Det vanligaste är blommor, men hon målar även andra motiv om det önskas. Prata med våra kundrådgivare om de önskemål ni har.

Blomsterdekoration på kistan

Det är vanligt att pryda kistan med en kistdekoration av blommor under begravningen. En kistdekoration kan göras både vacker och personlig. Många väljer att låta den spegla den avlidna på något sätt, kanske genom att använda någon av den avlidnas favoritblommor.

Klädsel och minnessaker i kistan

Vid omhändertagandet (även kallat svepning) görs den avlidna i ordning och bäddas ner i kistan i de kläder och på det sätt som anhöriga bestämt. Den som vill kan lägga någon minnessak i kistan, kanske ett brev, foto, eller något annat personligt.

En kista behövs alltid

Den avlidna måste alltid ligga i en kista på grund av arbetsmiljömässiga och etiska skäl. Detta gäller oavsett om gravsättningen ska ske i form av en jordbegravning eller om den avlidna ska kremeras.

Kontakta oss

Vi svarar i telefonen dygnet runt, alla dagar i veckan: 0771-87 00 87.

Boka möteHitta begravningsbyråBörja planera begravning