Gå till sidans huvudinnehåll

Kista

Våra kistor finns i olika färger och material, och de är alla lämpliga för begravningsceremonier. Kistorna tillverkas i vår produktion i Falköping, vilket gör att de kan anpassas utifrån era önskemål. Exempelvis går kistan att få i valfri färg och vi kan dessutom dekorera den med ett personligt motiv. Oavsett om gravsättningen ska ske i form av en jordbegravning eller om den avlidna ska kremeras, behöver ni välja en kista.

Välj kista

Loading...

Börja planera begravningen

I vår begravningsplanerare kan ni börja planera begravningen. Ni väljer själva hur många val ni vill göra innan vårt möte. Det som känns lite svårare att fatta beslut kring kan vi gå igenom tillsammans när vi ses. För bästa upplevelse av tjänsten rekommenderar vi att ni använder datorn.
Börja planera

Ceremoni med kista

Begravningsceremoni med kista är det vanligaste alternativet och vid ceremonin är kistan i centrum. Många vill därför välja den med omsorg. Men det kan även finnas andra anledningar till att den väljs med omsorg.

Om den avlidna ska jordbegravas, alltså begravas i en kistgrav på begravningsplatsen, kan begravningskistan sänkas ner i jorden i samband med ceremonin. Kistan kan också sänkas ner i sin gravplats vid ett senare tillfälle.

Om man inte önskar en begravning med kista går det att ha en begravningsceremoni med urna. Och önskas ingen ceremoni går det att ha en begravning utan ceremoni.

En kista behövs alltid

Den avlidna måste alltid ligga i en kista på grund av arbetsmiljömässiga och etiska skäl. Detta gäller oavsett om gravsättningen ska ske i form av en jordbegravning eller om den avlidna ska kremeras.

Olika typer av kistor

Begravningskistor finns i olika färger, material, storlekar och design. De kan vara enkla, traditionella, moderna eller mer exklusiva. Utvalda kistor har även tvådelat lock som passar om de anhöriga önskar öppen kista vid ceremonin. Oavsett vilken kista ni väljer kan ni känna trygghet i att alla kistor lämpar sig för alla typer av begravningsceremonier.

Våra begravningskistor kommer i en standardstorlek som används för att passa en genomsnittlig vuxen person. Om det behövs en större kista går det självklart att ordna. Det kan exempelvis behövas om den avlidna var väldigt lång eller lite bredare.

Färger på kistor

Våra kistor till begravning finns i många olika färger. De finns i ljusa toner såsom vit och sandfärgad, till mörkare färger som mörkblå och svart. Flertalet av våra kistor går att få i en valfri färg, exempelvis den avlidnas favoritfärg. Det finns även oljade eller pigmenterade kistor i olika nyanser att välja bland, om ni inte vill ha en målad kista.

Personliga dekorationer på kistan

Några kistor i vårt utbud har målade motiv, men det finns möjlighet välja vilket motiv som helst på kistan. Om det fanns en plats eller något annat som betydde extra mycket för den avlidna, kan ni låta kistan dekoreras med det. Vi har medarbetare som handmålar personliga motiv efter önskemål. Det vanligaste är blommor, men vi kan självklart måla andra motiv.

Material på kistor

För många är begravningskistans material av stor betydelse. Vi har kistor tillverkade av olika material såsom massivt trä, möbelskiva eller spånskiva. Träslagen på kistorna i massivt trä kan exempelvis bestå av furu, ask, ek eller poppel.

Alla våra kistor är 100 % biologiskt nedbrytbara och lämpar sig för gravsättning i kistgrav eller för kremering.

Anpassade kistor

I vårt sortiment har vi kistor märkta med en speciell symbol: ett grönt löv. Vi kallar dessa kistor för Miljökistor och de är speciellt framtagna för att vara skonsammare mot miljön. De är framtagna utifrån en helhetssyn som inkluderar medvetna val av trä, textil, färg och lim, samt att mängden metaller hålls till ett minimum. Läs mer om våra Miljökistor här.

Klädsel och minnessaker i kistan

Vid omhändertagandet, även kallat svepning, görs den avlidna i ordning och bäddas ner i kistan i de kläder och på det sätt som ni anhöriga önskar. Den som vill kan lägga någon minnessak i kistan, kanske ett brev, foto, eller något annat personligt.

Blomsterdekoration på kistan

Det är vanligt att pryda kistan med en kistdekoration av blommor under begravningen. En kistdekoration kan göras både vacker och personlig. Många väljer att låta den spegla den avlidna på något sätt, kanske genom att använda någon av den avlidnas favoritblommor eller favoritfärg.

Pris på kistor

Vad en kista för begravning kostar är olika och beror på material, storlek och utformning. De billigaste kistorna brukar vara av spånskiva och kosta runt 6 000 kr. De dyraste brukar bestå av massivt trä och kosta runt 32 000 kr. Men självklart finns det kistor i olika prisklasser och storlekar, och därför kan priset variera mellan 6 000 – 32 000 kr. Väljer ni att dekorera kistan med personliga motiv kan kostnaden påverkas.

Om ni önskar köpa en kista till begravning kan ni göra det hos oss. Vi erbjuder prisvärda kistor i många olika prisklasser. Känner ni osäkerhet kring vilken kista ni ska välja finns vi här för att guida er.

Egen tillverkning av kistor

Fonus kistor tillverkas i vår miljöcertifierade kistproduktion i Falköping. Det gör att vi har full kontroll över hela produktionen. Vi gör medvetna val och använder i största möjliga mån närproducerade material och använder vårt spillvirke för uppvärmning av lokalerna. Vi gör även löpande förbättringar av produktionen för att minska vår miljöpåverkan.

Kontakta oss

Vi svarar i telefonen dygnet runt, alla dagar i veckan: 0771-87 00 87.

Boka möteHitta begravningsbyråBörja planera begravning