Gå till sidans huvudinnehåll

Begravningsblommor

Blommor är ofta ett uppskattat och betydelsefullt inslag. De blir något vackert att vila ögonen på och ger stor möjlighet att sätta en personlig prägel på ceremonin. Blommorna kan färgmässigt stämma överens med kistan eller urnan, följa ett tema eller vara framtagna efter säsong. Vi har flera lokala samarbeten med florister som har stor erfarenhet av begravningsblommor.

Är du begravningsgäst och vill läsa mer om blommor? Här kan du läsa mer om begravningsblommor för gäster.

Välj blommor

Loading...

Börja planera begravningen

I vår begravningsplanerare kan ni börja planera begravningen. Ni väljer själva hur många val ni vill göra innan vårt möte. Det som känns lite svårare att fatta beslut kring kan vi gå igenom tillsammans när vi ses. För bästa upplevelse av tjänsten rekommenderar vi att ni använder datorn.
Börja planera

Blomsterarrangemang för ett personligt avsked

Det finns många sätt att göra dekorationen personlig. Kistan eller urnan kan prydas med blommor som har en speciell betydelse. Kanske hade den avlidna en favoritblomma som kan bli en del av dekorationerna? Eller finns det kanske blommor med en särskild doft som väcker fina minnen? Ni kan även välja att låta blommorna följa ett särskilt tema, kanske en speciell årstid eller en särskild färg som ni förknippar med den avlidna.

Välj blomsterdekorationer i lugn och ro. Kom ihåg att det inte finns några måsten eller regler. Välj det som känns rätt för er och för det avsked ni ska ta. Utbudet av blommor och arrangemang är stort och möjligheterna många. Vi hjälper gärna till med tips och råd.

Möjligheter med dekorationer

Det finns många sätt att skapa en personlig känsla med hjälp av blommor. Låt er inspireras av färgton, stil och oväntade kombinationer när ni väljer blomsterdekorationer. Om ni till exempel väljer att pryda kistan med en dekoration av riddarsporrar kan den blålila färgen återkomma även i en krans eller ett hjärta, eller så kan färgen i kistdekorationen framhävas med hjälp av en blomsterdekoration i en kontrastfärg som placeras framför kistan.

Kistdekoration

En kistdekoration kan göras både vacker och personlig. Många väljer att låta den spegla den avlidna på något sätt, kanske genom att använda en favoritblomma. Kistdekorationen placeras vanligtvis ovanpå kistan, men vi har även varianter som placeras runt den.

Urndekoration

Att dekorera med blommor runt eller nedanför urnan skapar en varm känsla. Urnan kan till exempel placeras i en vacker krans eller kanske på en äng av riddarsporrar. Valet av blommor kan göra dekorationen väldigt personlig och väcka fina minnen. Om den avlidna till exempel hade rosor i sin trädgård kan urnan omges av en dekoration som för tankarna till en vacker rosberså.

Dekoration

I en blomsterdekoration får varje blomma sin egen plats. Ni kan välja en dekoration som harmoniserar med blommorna som pryder kistan eller urnan, eller kanske en som återspeglar den avlidnas personlighet. Blomsterdekorationer kan ge uttryck för många olika känslor – de kan vara prydliga, lekfulla, sobra, harmoniska – så välj en som passar just ert avsked.

Kransar

En krans är symbol för det eviga livet. Den har använts i årtusenden för att uttrycka både glädje och sorg. Det gör kransen till en klassisk dekoration vid begravningar.

Hjärtan

Hjärtat är vår starkaste symbol för kärlek. Ett hjärta av blommor kan vara till en älskad vän, till en familjemedlem eller till den ni har mest kär.

Buketter

En blombukett kan ge uttryck för mycket. Den kan arrangeras för att till exempel ha en vild självplockskänsla eller vara prydligt elegant.

Blomband med en sista hälsning

Det är tradition att fästa ett så kallat sorgeband på blomsterarrangemangen med en sista hälsning till den avlidna. Banden har oftast två flikar. På den ena skriver ni hälsningen och på den andra vilka som är avsändare till blommorna.

Några vanliga hälsningar är:

  • Du lever vidare i våra hjärtan
  • En sista hälsning
  • Ett sista farväl
  • Jag kommer alltid att minnas dig
  • Tack för alla fina minnen
  • Vila i frid
  • Älskad - Saknad

Samarbeten med lokala florister

Vi har långa och etablerade samarbeten med lokala florister som har stor erfarenhet av just begravningsblommor. När vi tillsammans bestämt vilka blommor som ska smycka begravningen hjälper vi till med att beställa blommorna och dekorera lokalen. Ni kan också ta med en blomma att lägga på kistan eller urnan under själva ceremonin.

Gäst på begravning

Ska du gå på begravning och undrar över blommor? Det är vanligt att man tar med en handblomma till begravningen. Den lämnas vid ett sista avsked vid kistan eller urnan. Det går även att köpa en blomsterdekoration som placeras intill kistan eller urnan under begravningsceremonin. Här hittar du mer information.

Kontakta oss

Vi svarar i telefonen dygnet runt, alla dagar i veckan: 0771-87 00 87.

Boka möteHitta begravningsbyråBörja planera begravning