Gå till sidans huvudinnehåll

Begravningsblommor för gäster

Det är en fin gest att ta med sig blommor som en sista hälsning vid begravningen. Det kan vara en dekoration, bukett eller handblomma. Via våra minnessidor kan du beställa blommor som levereras direkt till ceremonilokalen. Det går också att beställa kondoleansblommor som kan skickas hem till de anhöriga.

Till minnessidorna

Vilka blommor köper de anhöriga?

Det är de anhöriga som beställer kistdekoration alternativt urndekoration till ceremonin. Det är dessa dekorationer som ofta sätter tonen för ceremonins färgval. Den valda färgen kan även användas av dig som gäst, då det är vanligt att gäster beställer blommor i ceremonins färg.

Ska du planera en begravning och har frågor om blommor? Här hittar du mer information.

Olika sorters blomsterarrangemang

Dekorationer är ett av de vanligaste blomsterarrangemangen som du som gäst kan beställa till en ceremoni. Det är också vanligt att gäster beställer en bukett, en krans, eller ett hjärta. Dessa blomsterarrangemang kan placeras på till exempel ett bord, stativ eller på golvet bredvid kistan eller urnan.

Det är tradition att fästa sorgeband på blomsterarrangemangen med en sista hälsning till den avlidna. Banden har oftast två flikar. På den ena skriver du er hälsning och på den andra vilka som är avsändare till blommorna.

En bild på en klassisk rosenkudde

Handblomma till det sista avskedet

En handblomma, även kallad handbukett, är något som de flesta gäster har med sig oavsett om man har köpt eller bidragit till en dekoration. Handbuketten består oftast av ett par enkla blommor eller en ros, som lämnas som ett sista avsked vid defileringen runt kistan eller urnan.

Bild på fyra stycken handblommor.

Blommor till de anhöriga

Vissa vill ge blommor till de anhöriga innan begravningen, så kallade kondoleansblommor, för att visa omtanke och medkänsla. Till blommorna är det fint att skriva ett kort med en hälsning om att du delar deras sorg och finns där om det behövs. Om du står dem mycket nära kan du skriva ett längre brev och lämna över det personligen.

Beställ begravningsblommor

Via Fonus minnessidor kan du beställa blommor till begravningen eller kondoleansblommor. I anslutning till varje minnessida finns en länk till beställningssidan för blommor.

Om du beställt en handblomma via minnessidan hämtas denna vanligtvis i entrén till ceremonilokalen, eller så delas den ut av vår ceremonivärd på plats.

Minnesarmband

Fonus minnesarmband är ett fint sätt att minnas den som inte längre finns med oss. Armbandet symboliserar att minnena kommer finnas för evigt, även om den man saknar inte längre gör det. Smycket är unisex och kan bäras av dig själv eller någon annan som är i sorg. Välkommen in till din närmsta begravningsbyrå för att köpa ett minnesarmband.
Hitta begravningsbyrå

Frågor?

Vi har samlat svaren på våra vanligaste frågor för dig som ska planera en begravning, gå på begravning, utforma gravsten eller fylla i Vita Arkivet. Hittar du inte svaret på din fråga kan du kontakta oss på 0771-87 00 87.

Till frågor och svarRing oss dygnet runt