Gäst på begravning

Om du är en nära vän eller anhörig är det en självklarhet att besöka begravningen. Men även om du inte tillhör de allra närmaste kan din närvaro vara värdefull. Dels betyder det ofta mycket för familjen att du kommer, dels är det din egen möjlighet till ett sista avsked. I vissa fall vill familjen hålla begravningen i kretsen av de närmaste, det brukar i så fall stå i dödsannonsen.

Information om begravningen

Få information om begravning och minnesstund

Beskedet att någon har dött kan spridas på olika sätt. Informationen kan förmedlas mun till mun, via dödsannonser, Fonus Minnessidor eller i sociala medier.

Läs mer om hur du får information
Anmälan till minnesstund

Så anmäler du dig till en minnesstund

Du kan anmäla dig till minnesstunden via våra minnessidor. Där hittar du information om begravningen och minnesstunden. Sök på den avlidnas namn och klicka sedan på ”Minnessida” för att komma vidare till anmälan. 

Besök Fonus minnessidor

Om den avlidna inte har någon minnessida går det bra att kontakta oss på 0771 87 00 87 för att göra din anmälan. 

Minnesgåvor

Vill du lämna en minnesgåva?

En minnesgåva är ett fint sätt att hedra den avlidnas minne. Ofta är det ett bidrag till en välgörande organisation, fond eller förening som betydde mycket för den avlidna.

Läs mer om minnesgåvor
Begravningsblommor

Blommor till begravningen

Många vill ta med sig blommor som en sista hälsning vid begravningen. Det kan vara en dekoration, bukett eller enstaka blomma. Vissa vill också ge blommor innan begravningen till de anhöriga, så kallad kondoleansblommor, för att visa omtanke och medkänsla. 

Via  Fonus minnessidor kan du beställa blommor till begravningen eller kondoleansblommor. I anslutning till varje minnessida finns en länk till beställningssidan för blommor. 

Läs mer om begravningsblommor
Begravningskläder

Begravningskläder för gäster

Att klä upp sig inför en begravning är ett fint sätt att hedra den avlidna. Om det finns önskemål kring klädsel informeras det av den som arrangerar begravningen, oftast i dödsannonsen. 

Läs mer om begravningskläder för gäster
Se en direktsänd ceremoni

Direktsänd ceremoni via minnessidan

Om de anhöriga har valt att erbjuda gästerna att se begravningen digitalt så görs det i realtid via den avlidnas minnessida. Begravningen går att se via dator, mobil eller surfplatta. Direktsänd ceremoni

Läs mer om direktsänd ceremoni
Gäst inom olika trosinriktningar

Att tänka på som gäst på begravning inom olika trosinriktningar

Ceremonier och seder kan skilja sig åt när du närvarar på en begravning. Det kan handla om allt från ceremonins utformning till lämplig klädsel och blommor.

Läs mer om de olika trosinriktningar
Var sitter man i kyrkan?

Om du vill veta var man sitter i kyrkan

Ofta sitter familj och släkt på ena sidan i kyrkan, och vänner och bekanta på den andra. Vanligtvis sitter de anhöriga på höger sida sett bakifrån, men det kan variera. 

Kyrkan

Läs mer om placering i ceremonilokalen