Begravningskläder

Den traditionella klädkoden för kyrkobegravningar har länge varit mörk klädsel, både för kvinnor och män. Om de anhöriga har särskilda önskemål om gästernas klädsel brukar det stå i dödsannonsen.

Att klä upp sig inför en begravning är ett fint sätt att hedra den avlidna. Om man vill följa den traditionella klädseln för begravningar så går den ofta i dova och mörka färger. Enligt tradition klär män sig i svart eller mörkblå kostym och vit skjorta. Slipsen är vanligtvis svart eller vit. Vit slips brukar bäras av de närmast sörjande och svart av övriga. Färgtemat gäller också för kvinnor men med inslag av mörkblå och grå nyanser.

Barn och ungdomar kan ha kläder som de känner sig fina i. Deras kläder behöver inte vara i svart och vitt.

Många väljer ljusa kläder

Idag väljer många att ha ljus klädsel på begravningen. Det kan vara ett fint sätt att hedra livet. Här är valfriheten stor men färgerna bör gå i lugna toner.

Personliga önskemål

Det är också möjigt att ha särskilda önskemål om klädseln. Ibland kan den avlidna ha skrivit något om det i Vita Arkivet. Det kan handla om en favoritfärg, speciellt klädesplagg eller något annat personligt öskemål.

– Att begravningar blir mer och mer personliga är en utveckling som vi har sett tydligt de senaste åren. Valet av begravningskläder kan också variera mycket. I stället för döden, hamnar personen och det liv han eller hon levde i fokus. Något vi på Fonus uppmuntrar till, berättar kundrådgivare Cecilia Stenberg.

Hur vi kan hjälpa till

Trots att det finns etikettsregler kring traditionell klädsel vid kyrkobegravning så finns det inget tvång att följa dem. Hör av dig till oss om du har frågor eller funderingar kring vilken klädsel som gäller vid begravningen. Vi hjälper gärna till med tips och inspiration.