Begravningskläder

Den traditionella klädkoden för kyrkobegravningar har länge varit mörk klädsel, både för kvinnor och män. Om de anhöriga har särskilda önskemål om gästernas klädsel brukar det stå i dödsannonsen.

Att klä upp sig inför en begravning är ett fint sätt att hedra den avlidna. Om man vill följa den traditionella klädseln för begravningar så går den ofta i dova och mörka färger. Enligt tradition klär män sig i svart eller mörkblå kostym och vit skjorta. Slipsen är vanligtvis svart eller vit. Vit slips brukar bäras av de närmast sörjande och svart av övriga. Färgtemat gäller också för kvinnor men med inslag av mörkblå och grå nyanser.

Barn och ungdomar kan ha kläder som de känner sig fina i. Deras kläder behöver inte vara i svart och vitt.

Många väljer ljusa kläder

Idag väljer många att ha ljus klädsel på begravningen. Det kan vara ett fint sätt att hedra livet. Här är valfriheten stor men färgerna bör gå i lugna toner.

Personliga önskemål

Det är också möjigt att ha särskilda önskemål om klädseln. Ibland kan den avlidna ha skrivit något om det i Vita Arkivet. Det kan handla om en favoritfärg, speciellt klädesplagg eller något annat personligt öskemål.

– Att begravningar blir mer och mer personliga är en utveckling som vi har sett tydligt de senaste åren. Valet av begravningskläder kan också variera mycket. I stället för döden, hamnar personen och det liv han eller hon levde i fokus. Något vi på Fonus uppmuntrar till, berättar kundrådgivare Cecilia Stenberg.

Hur vi kan hjälpa till

Trots att det finns etikettsregler kring traditionell klädsel vid kyrkobegravning så finns det inget tvång att följa dem. Hör av dig till oss om du har frågor eller funderingar kring vilken klädsel som gäller vid begravningen. Vi hjälper gärna till med tips och inspiration.

Frågor och svar om kläder vid begravning

Vad ska man ha på sig på en begravning?

Om det finns särskilda önskemål om begravningsgästernas klädsel brukar det stå i dödsannonsen. Det finns etikettsregler kring traditionell klädsel vid kyrkobegravningar, men det finns inget tvång att följa dem.

Vad ska barn ha på sig på en begravning?

Barn och ungdomar kan ha kläder de känner sig fina i. Deras kläder behöver inte vara i svart och vitt.

Måste man bära svarta kläder på begravning?

Nej, det måste man inte. Det finns dock traditionella kläder som ofta bärs vid begravningar.

Den traditionella klädseln för män vid en kyrklig begravning är svart eller mörkblå kostym med vit skjorta och vit eller svart slips. Vit slips brukar bäras av de närmast sörjande och svart av övriga.

Traditionellt bär kvinnor svart och vitt, även om mörkblått och grå nyanser också förekommer. Barn och ungdomar kan ha kläder de känner sig fina i. Deras kläder behöver inte vara i svart och vitt.

Vad ska man ha för färg på slipsen på begravningen?

Närmast anhöriga har vit slips, resten har svart. Närmast anhörig är man om man känner sig som det. Närmaste familjen är definitivt det.

Har du ingen vit slips? Ta en svart. Det går precis lika bra. Regeln finns egentligen bara för att de andra gästerna ska känna igen vilka som tillhör den närmaste familjen.