Gå till sidans huvudinnehåll

Urna

Om det krävs en urna eller inte beror på hur den avlidna ska gravsättas. Vi har urnor i olika färger, former och material. Beroende på hur askan ska gravsättas finns olika riktlinjer kring materialet på urnan. Om ni känner er osäkra på vilken urna ni ska välja hjälper vi gärna till.

Välj urna

Loading...

Börja planera begravningen

I vår begravningsplanerare kan ni börja planera begravningen. Ni väljer själva hur många val ni vill göra innan vårt möte. Det som känns lite svårare att fatta beslut kring kan vi gå igenom tillsammans när vi ses. För bästa upplevelse av tjänsten rekommenderar vi att ni använder datorn.
Börja planera

Ceremoni med urna

Det blir allt vanligare att ha ceremoni med urna, eller urnbegravning som många kallar det. Då kremeras den avlidna och urnan är då i fokus under ceremonin. Därför vill många anhöriga välja den med omsorg. Men självklart kan valet av urna också kännas viktigt av andra anledningar.

Olika typer av urnor

Urnor för aska finns i olika färger, former, material och storlekar. Många av urnorna är cylinderformade, men de kan också vara klotformade eller mer rektangulära. Alla urnor har ett lock på toppen som döljer den öppning som används för att placera stoftet inuti.

Färger på urnor

Våra urnor till begravning finns i många färger - allt från ljusa toner som ljusgul och beige, till mörkare färger såsom mörkblå och mossgrön. Flertalet av våra träurnor går att få i en valfri kulör, exempelvis den avlidnas favoritfärg. Det finns även oljade eller pigmenterade urnor att välja bland, om ni inte vill ha en målad urna.

Om det fanns en plats eller motiv som betydde extra mycket för den avlidna, kan ni låta urnan dekoreras med det. Vi har medarbetare som handmålar personliga motiv efter önskemål.

Material på urnor

Materialet på urnor kan variera och många av dem är biologiskt nedbrytbara. Vi har urnor tillverkade av trä, keramik, biofiber samt sand och jord. Alla dessa är förgängliga urnor vilket lämpar sig för gravsättning i exempelvis urngrav.

I vårt urnsortiment finns även beständiga urnor, alltså icke-nedbrytbara urnor som används vid gravsättning i kolumbarium. Om den avlidna ska gravsättas i kolumbarium är det viktigt att välja en urna med rätt mått, då storleken på nischerna kan variera.

Anpassade urnor

I vårt urnsortiment finns något som vi kallar Miljöurnor. De är speciellt framtagna utifrån en helhetssyn som inkluderar medvetna val av trä, färg och lim. Dessa urnor är märkta med en speciell symbol, ett grönt löv, för att det ska bli enklare för er att kunna se vilka de är. Läs mer om våra Miljöurnor här.

Goda råd inför att välja urna

  • Om det krävs en urna eller inte beror i huvudsak på hur den avlidna ska gravsättas efter begravningsceremonin. Vid gravsättning i en traditionell urngrav eller i kolumbarium krävs det alltid en urna. Om ni väljer gravsättning i minneslund, askgravlund eller askgravplats är det inte alltid nödvändig att välja en urna. Askan brukar då gravsättas som den är eller i en påse från kyrkogårdsförvaltningen.
  • Vid ceremoni med urna, då den avlidna kremeras innan begravningsceremonin äger rum, är valet av urna extra viktigt.
  • Vid ceremoni med urna är det vanligt att de närmast anhöriga smyckar urnan med en urndekoration. Det blir allt vanligare med omfattande och personliga blomsterdekorationer i olika storlekar.

Urndekorationer

Att dekorera med blommor runt eller nedanför urnan under begravningsceremonin ger ögonen något vackert att vila på och skapar en varm känsla. Urnan kan till exempel placeras i en vacker blomsterkrans eller ovanför en dekoration av frodiga rosor. Ni kan göra dekorationen väldigt personlig genom att välja blommor som väcker minnen av den avlidna, kanske genom en älsklingsblomma eller en favoritfärg.

Pris på urnor

Vad en urna för aska kostar är olika och beror på material, storlek och design. De billigaste urnorna brukar kosta runt 2 000 kr, men det finns urnor i många olika prisklasser och de kan kosta upp till cirka 6 000 kr. Väljer ni att dekorera urnan med gravyr eller personliga motiv kan kostnaden bli högre.

Om ni önskar köpa en urna till begravning kan ni göra det hos oss. Känner ni osäkerhet kring vilken urna ni ska välja finns vi här för att guida er.

En kista behövs alltid

Även om ni önskar kremering behöver ni välja en kista. Att man måste ha en kista vid kremeringen beror på arbetsmiljömässiga och etiska skäl.

Kontakta oss

Vi svarar i telefonen dygnet runt, alla dagar i veckan: 0771-87 00 87.

Boka möteHitta begravningsbyråBörja planera begravning