Gå till sidans huvudinnehåll

Urna

Vi har egen tillverkning urnor och de finns i flera olika utformningar, material och handmålade dekorationer. I vårt sortiment finns även miljövänligare urnor som är skonsammare mot miljön. Om det krävs en urna eller inte beror på valet av gravsättning.

Välj urna

Loading...

Påbörja planeringen hemifrån

I vår begravningsplanerare kan ni förbereda er inför vårt möte. Där finns olika val presenterade som kan vara bra att börja fundera kring. Ni väljer själva hur många val ni gör innan vi ses. Det som känns lite svårare att fatta beslut kring kan vi gå igenom tillsammans. För bästa upplevelse av tjänsten rekommenderar vi att ni använder datorn.
Börja planera

Ceremoni med urna

Det blir allt vanligare att ha ceremoni med urna. Urnan får stort fokus under ceremonin och därför vill många anhöriga att det ska vara en urna vald med omsorg. Valet av kan baseras på många olika faktorer.

Goda råd inför att välja urna

  • Om det krävs en urna eller inte beror i huvudsak på hur den avlidna ska gravsättas efter begravningsceremonin.
  • Vid gravsättning i en traditionell urngrav eller i kolumbarium krävs det alltid en urna.
  • Vid ceremoni med urna, då den avlidna kremeras innan begravningsceremonin äger rum, är valet av urna extra viktigt.
  • Vid ceremoni med urna är det vanligt att de närmast anhöriga smyckar urnan med en urndekoration. Det blir allt vanligare med omfattande och personliga urndekorationer i olika storlekar.

Miljövänligare urnor

Vi har egentillverkade miljöurnor från vår fabrik i Falköping. Våra miljöurnor är skonsammare mot miljön och har utvecklats utifrån en helhetssyn som inkluderar utsläpp vid tillverkningen, materialval, kemikalier och långsiktig miljöpåverkan.

Eftersom det inte finns någon oberoende part som certifierar eller miljömärker urnor så har Fonus valt att följa Svanens möbelkriterier. I flera avseenden väljer vi att gå längre och sätta striktare miljökrav än vad Svanens kriterier förordar. Ett exempel är att mindre än hälften så mycket lösningsmedel används.

Personliga motiv på urnan

Om det önskas kan ni få ett personligt motiv på urnan som vår medarbetare Ann Westerlund målar. Om det finns en plats eller ett motiv som betydde extra mycket för den avlidna, kan Ann måla det på urnan.

Urndekorationer

Att dekorera med blommor runt eller nedanför urnan ger ögonen något vackert att vila på och skapar en varm känsla. Urnan kan till exempel placeras i en vacker blomsterkrans eller ovanför en dekoration av frodiga rosor. Ni kan göra dekorationen väldigt personlig genom att välja blommor som väcker minnen av den avlidna, kanske genom en älsklingsblomma eller en favoritfärg.

Enligt lag måste ni alltid ha en kista

Enligt begravningslagen måste alltid den avlidna ligga i en kista. Detta gäller oavsett om gravsättningen ska ske i form av en jordbegravning eller om den avlidna ska kremeras. Att man måste ha en kista vid kremeringen beror på arbetsmiljömässiga och etiska skäl.

Kontakta oss

Vi svarar i telefonen dygnet runt, alla dagar i veckan: 0771-87 00 87.

Boka möteHitta begravningsbyråBörja planera begravning