Gå till sidans huvudinnehåll

Gravsten

Graven är en viktig plats. Där kan släkt och vänner samlas för att minnas den avlidna under lång tid framöver. Om ni önskar hjälp med gravsten finns vi på Fonus här för er. Vi kan ge råd, förslag och inspiration, oavsett om ni önskar en ny sten eller vill komplettera en befintlig sten med ny text och/eller dekor. Hos oss får ni hjälp med hela processen - från rådgivning och beställning till att den monteras på begravningsplatsen.

Börja utforma gravstenen

Välj gravsten

Loading...

Boka ett gravstensmöte med oss

Vi erbjuder alla ett kostnadsfritt gravstensmöte, även om begravningen inte har planerats med oss. Under vårt möte visar vi vårt utbud av stenar samt hjälper er i valen, så att gravstenen blir som ni önskar. Vi kan även ordna så att ni får en kostnadsfri ritning av stenen.
Boka gravstensmöte

Att välja en gravsten

Det finns stora möjligheter att utforma en vacker och personlig gravsten. Ni kan välja mellan olika modeller, stensorter, bearbetningar, typsnitt och textbearbetningar. Förutom dessa val finns det även möjlighet att lägga till olika dekorer som kan spegla den avlidna.

Det finns olika aspekter att ta hänsyn till när ni gör era val utöver ert eget tycke och smak, såsom:

 • Hur ser de omgivande stenarna ut? Är de höga eller låga? Det kan se bättre ut att välja en sten likt de som ligger närmast.
 • Hur utsatt är stenen för väder och vind? I ett område där det är mycket snö under många månader av året syns en stående sten bättre.
 • Ska det stå flera namn på stenen? En liggande sten kan ligga själv men fungera också bra som ett komplement till en stående sten när flera namn ska läggas till.
 • Var på kyrkogården ska stenen vara? Kyrkogårdsförvaltningen på orten där stenen ska placeras har ofta riktlinjer som behöver följas över hur stenen får se ut och monteras. Om ni har frågor om vad som gäller på vald kyrkogård kan ni alltid vända er till oss.

Typer av gravstenar

Gravstenar finns i många olika former. Förutom liggande och stående kan de vara breda eller höga. Det finns också runda, hjärtformade och rektangulära. Många av begravningsstenarna har ett klassiskt utseende och alla olika former kan förses med gravstenstext.

I vårt utbud finns det många klassiska stenar. Vi erbjuder också möjligheten att köpa gravsten i andra former och utföranden. Hos oss kan ni beställa en gravsten helt utifrån era egna önskemål och preferenser.

Material och stensorter

De flesta gravstenar tillverkas av särskilt utvalda stensorter för att kunna hålla under lång tid. Förutom val av stensort finns det även möjlighet att välja yta på stenen. Ytan påverkar inte bara utseendet utan också hur lättskött stenen är. Det går bra att ha olika sorters yta på samma sten.

 • En råhuggen yta behåller stenens naturliga ojämnhet och kräver mer underhåll än en polerad sten. Text och dekor kan vara djupblästrad med stenglans eller försänkt svartmålad.
 • En finhuggen yta har en jämnare yta och behöver tvättas någon gång om året för att hållas fin. Text och dekor kan vara djupblästrad med stenglans, upphöjd eller försänkt svartmålad.
 • En mattslipad yta är slätare än finhuggen och lättare att rengöra. Text och dekor kan vara försänkt svartmålad eller förgylld. Tänk på att en sten med målad eller förgylld text måste rengöras mycket varsamt.
 • En polerad yta är smutsavvisande och behöver bara torkas av då och då. Beroende på stensort är den vacker med en förgylld eller målad text.

Textdekoration på gravstenen

På gravstenen är det vanligt att skriva den avlidnas namn samt födelse- och dödsdatum, alternativt årtal för födelse och död. Det går också att skriva något som speglar vem den avlidna var. En bild på den avlidna eller en namnteckning är också ett sätt att göra stenen än mer personlig.

Precis som stensort och yta finns det olika typer av textbearbetning att välja bland, det vill säga hur texten utformas. Det går att ha försänkt text som är målad eller förgylld, men ni kan också ha djupblästrad eller upphöjd text. Text som är förgylld behöver förgyllas igen efter några år, medan målad text håller något längre.

Om ni önskar en underhållsfri textdekoration rekommenderas bronstext eller upphöjd text som håller hur länge som helst. Ni kan även fästa en bronsplatta på stenen med önskad text.

Gravmarkör innan gravstenen är plats

Under den första tiden efter begravningen besöks graven oftast som mest. Därför är det bra att visa var graven är med hjälp av en gravmarkör. Gravmarkör finns i form av kors, pramid eller en liggande sten i granit. En gravmarkör kan beställas via er lokala begravningsbyrå.

Om det redan finns en grav

Finns det redan en gravsten som ska användas kan den kompletteras med text. Om textytan på stenen är full går det oftast ändå att göra plats för ett nytt namn. Ett sätt är att slipa om stenen och börja om från början. Ett annat är att använda stenens baksida eller kanter. Ytterligare ett sätt kan vara att lägga en ny sten intill den gamla.

När texten kompletteras kan tidigare text och dekor renoveras för att skillnaden mellan nytt och gammalt inte ska bli för stor. I samband med renoveringen rengörs även hela stenen.

Pris på gravsten

Vad en gravsten kostar är olika och beror på vilken sten ni väljer, men också hur ni vill utforma den. Det finns både billiga gravstenar och lite dyrare stenar att välja bland i vårt sortiment. Förutom själva stenen så kan priset på stenen påverkas av valet av stensort, bearbetning, typsnitt, textbearbetning, dekor och eventuella tillval. Priset kan därför variera mycket och gravstenen kan kosta från cirka 9 000 kr och uppåt.

Om det redan finns en gravsten som ska användas brukar det bli billigare. Då kan det räcka med en textkomplettering som kostar från cirka 6 000 kr. Kostnaden för att göra en textkomplettering varierar beroende på:

 • Leverantör
 • Antal bokstäver
 • Eventuella tillval
 • Om ni önskar tvätt av stenen
 • Om den befintliga texten ska renoveras eller inte
 • Om ommontering krävs eller inte.

Vill ni köpa gravsten eller göra en textkomplettering på en befintlig sten kan ni alltid vända er till oss. Vi erbjuder ett kostnadsfritt gravstensmöte där vi tillsammans utformar hur ni önskar att stenen ska se ut. I mötet får ni ett aktuellt pris på vad gravstenen eller textkompletteringen kommer att kosta. När ni accepterat priset hjälper vi er att beställa gravstenen, sedan ordnar vi med den efterföljande processen.

Kontakta oss vid frågor om gravsten

Vi har gravstensspecialister som ni alltid kan vända er till om ni har några frågor om gravstenar. Kontakta dem på telefonnummer 010-222 93 00.

Börja utforma gravstenen

Vi har en digitala tjänst där kan ni se olika modeller, stensorter, bearbetningar, dekorer och tillbehör. Det finns även möjlighet att skapa en egen skiss på hur ni önskar att stenen ska se ut. Skissen kan sedan användas som underlag i ett möte med oss. Det är helt kostnadsfritt att använda tjänsten och för bästa upplevelse rekommenderar vi att använda den via dator.
Till tjänsten

Blommor och dekoration vid gravplatsen

Att plantera blommor vid gravplatsen skapar en vacker miljö och är ett fint sätt att hedra den avlidna. Om den avlidna hade en favoritblomma som skulle passa vid gravplatsen kan det väcka fina minnen. Om ni vill kan ni även välja blommor i en färg som passar bra ihop med gravstenens material.

Vilka blommor som är bäst att plantera varierar mellan säsong och växtzon. Exempelvis så passar det bra att plantera penséer eller några av vårens lökväxter som tål lite frost under våren. På sommaren fungerar det bra med exempelvis Lyckliga Lotta i ett soligt läge, eller sammetstagetes om det är lite skuggigare. Prata gärna med er blomsterhandlare för att få råd och tips.

På vissa av våra begravningsbyråer har vi ett utbud av olika dekorationer och tillbehör för att smycka gravplatsen. Vi erbjuder produkter såsom gravljus, gravlyktor, vaser, planteringslådor och minnesstenar. I sortimentet finns även batteridrivna gravljus och gravlyktor samt extrabatterier.

Hitta närmaste begravningsbyrå

Kontakta oss

Vi svarar i telefonen dygnet runt, alla dagar i veckan: 0771-87 00 87.

Boka möteHitta begravningsbyråBörja planera begravning