Gå till sidans huvudinnehåll

Borgerlig begravning

En borgerlig begravning innebär stora möjligheter att skapa ett personligt avsked. Det finns ingen färdig ordning att följa. Därför kan ni utforma ceremonin precis efter era egna, eller den avlidnas, önskemål.

Hitta närmaste begravningsbyrå

Utforma en borgerlig begravningsceremoni

Varje begravning är unik, precis som varje människa. Vid en borgerlig begravning finns det många sätt att låta avskedet spegla den avlidna. Egentligen finns det inga regler eller begränsningar, och alla som vill kan begravas borgerligt även om man tillhör Svenska kyrkan eller något annat trossamfund.

En borgerlig begravning kan vara traditionell eller helt personlig. Det gäller allt från musik till val av kläder. Om den avlidna till exempel inte tyckte om strikta kläder utan föredrog jeans, kan ni välja att låta klädkoden för både vänner och anhöriga samt den borgerliga officianten återspegla det.

Många väljer att låta begravningsceremonin följa ett visst tema. Det kan vara något särskilt intresse, livsåskådning, viktiga händelser eller naturen. Då kan musik, dikter och utsmyckningar knyta an till det temat.

Eftersom möjligheterna är i det närmaste oändliga kan det ibland vara svårt att välja. Vi på Fonus har lång erfarenhet och kan ge er råd och hjälp för att skapa en personlig borgerlig begravning.

Att välja borgerlig officiant

Om ni önskar ordna en borgerlig begravning kan vi på Fonus hjälpa er att hitta en borgerlig officiant som ni känner er trygga med. Många av våra kundrådgivare är utbildade borgerliga officianter och hjälper er gärna att både planera samt hålla i ceremonin.

Läs mer om borgerlig officant

Plats för den borgerliga begravningsceremonin

Det finns många möjligheter när det gäller att välja plats för en borgerlig begravningsceremoni. Ceremonin kan till exempel ske i hemmet, i en samlingslokal, på någon vacker plats i naturen, eller kanske till och med på den avlidnas favoritrestaurang. Det kan även vara möjligt att ha en borgerlig begravning ute på kyrkogården vid gravplatsen eller på annan anvisad plats för ceremonier, vilket kan vara praktiskt när ni vill ha en jordbegravning.

Det finns kapell och församlingshem utan religiösa symboler där man kan hålla borgerliga begravningar. En sådan lokal kostar ingenting, utan kostnaden ingår i den begravningsavgift som alla folkbokförda i Sverige betalar. Om ni väljer en annan plats för ceremonin innebär det ofta kostnader för lokal och transport.

Musik på en borgerlig begravning

Till skillnad från begravningsceremonier enligt exempelvis Svenska kyrkans ordning, finns det inga regler som säger vilken sorts musik som måste finnas med. Älskade den avlidna dansband eller rock’n’roll? Spelade personen trummor i ett rockabillyband? Eller tillbringade ni kanske några av era lyckligaste stunder tillsammans när ni lyssnade på jazz? På en borgerlig begravning har ni fria händer att välja den musik som återspeglar vem den avlidna var.

Läs mer om begravningsmusik

Religiösa inslag får förekomma

En vanlig missuppfattning är att en borgerlig begravning måste vara helt fri från religiösa inslag. Det stämmer inte, utan det är helt okej att ha med psalmer eller dikter om så önskas.

Kontakta oss

Vi svarar i telefonen dygnet runt, alla dagar i veckan: 0771-87 00 87.

Boka möteHitta begravningsbyråBörja planera begravning