Gå till sidans huvudinnehåll

Minnesstund

Att samlas efter begravningen för att minnas och äta något tillsammans blir ofta ett fint avslut. Det ger möjlighet att prata, dela minnen och umgås i lugn och ro. Hur en minnesstund ska se ut finns det egentligen inga regler kring. I vår begravningsplanerare kan ni få inspiration och tips kring vad som kan ingå vid minnesstunden.

Läs mer om minnesstund

Värdskap

En värd kan spela en viktig roll under minnesstunden. Värden ser till att gästerna känner sig välkomna och är den som ser till att planering och program följs. Någon av de närmaste kan vara värd, men vi på Fonus kan ordna en värd antingen med egen eller inhyrd personal. I mötet med oss får ni hjälp med detta.

Minnesbord

Det blir allt mer populärt att arrangera ett minnesbord med foto av den avlidna, ljus och blommor. På bordet kan ni också lägga en minnesbok där gästerna kan skriva några rader.

Minnestal

Att hålla tal om den avlidna är en viktig del av minnesstunden. Till skillnad från tal som hålls vid avskedet under begravningsceremonin och som är riktade till den avlidna, är talen på minnesstunden oftast riktade till de närvarande och handlar om den avlidna.

Musik

Musik i samband med begravningar för oftast tankarna till musik under begravningsceremonin. Men musik kan också vara ett passande inslag även under minnesstunden. Kanske gör man ett avbrott för att lyssna på musik eller också spelas musiken i bakgrunden.

Mat och dryck till minnesstunden

En ny undersökning visar att 8 av 10 inte vill ha smörgåstårta på den egna minnesstunden. Istället vill vi ha smaker som väcker minnen från gemensamma middagar och fikastunder.

Begravningsmat kan ju lika gärna bestå av gravöl och sill, tacos från fredagstraditionen, eller en äppelpaj bakad på favoritäpplena från det där älskade gamla knotiga äppelträdet vid sommarstugan. Ofta finns det massor av idéer att hämta ur den avlidnas egna receptböcker.

Kontakta oss

Vi svarar i telefonen dygnet runt, alla dagar i veckan: 0771-87 00 87.

Boka möteHitta begravningsbyråBörja planera begravning