Hoppa till innehållet

Prata med barn om det svåra

Många tänker att de vill skydda barn från allt som kan verka sorgligt eller skrämmande, som döden. Men det är bra att komma ihåg att döden finns överallt i vår omgivning – på löpsedlar, i filmer och dataspel. Att inte prata om döden kan göra den mer skrämmande. Det är viktigt att inte lämna barn ensamma med sina funderingar.

Börja samtalet genom läsning

Ett sätt att starta samtal om det som är svårt är att läsa tillsammans. Därför delar vi ut barnboken Stig som gestaltar hur sorg och saknad kan upplevas ur ett barns perspektiv.

Boken handlar om hur närvarande en frånvarande person kan vara, och att en relation inte tar slut bara för att en person dör. Den beskriver hur det kan kännas att bära på sorg själv och hur det känns när man delar den tillsammans. Boken är skriven av Annica Hedin och illustrerad av Per Gustavsson.

Så kan ni prata med barn om döden

  • Var tydlig. Barn behöver förstå vad de upplever, och förstå att döden är svårt. Det är viktigt att barn får ställa frågor och även får ärliga svar. Använd hellre ord som ”död” än ”gå bort”. Låt barnens frågor styra samtalet.
  • Att läsa en bok tillsammans är ofta ett bra sätt att inleda ett samtal om det som är svårt.
  • Dela sorgen. Det finns ett värde i att dela sorg och minnas tillsammans. Skapa gärna stunder då ni tillsammans tittar på bilder och pratar om den avlidna, och om er saknad.

Önskar ni få barnboken Stig?

Ni är alltid välkomna in till er lokala Fonusbyrå för att hämta ett exemplar.
Hitta begravningsbyrå