Våra initiativ

För oss på Fonus är det viktigt att hylla det liv som levts. Ett sätt att hylla liv är att ta olika initiativ i vår vardag.

Alla djurhelgons dag

Tomheten en familjemedlem lämnar efter sig kan kännas lika stor oavsett om det är en människa eller ett husdjur. Därför inför vi Alla djurhelgons dag - en dag då vi minns och hedrar de husdjur vi saknar.

Läs mer om Alla djurhelgons dag
Svenskarna och döden

Döden och vad som händer efter väcker många frågor. För att ta reda på hur svenska folket ställer sig till livets slut och för att bidra till nya insikter på ämnet har vi lanserat Svenskarna och döden – en rapport om svenska folkets tankar kring döden.

Läs mer om rapport Svenskarna och döden
Vi tänder ett ljus åt dem som inte kan

Under allhelgonahelgen är det många som vill tända ett ljus vid graven men som själva inte har möjlighet. Dem vill vi på Fonus hjälpa. 

Läs mer om Vi tänder ett ljus
De första orden om de sista

Genom hela livet måste vi människor hantera olika förluster, stora som små. För ett barn kan det handla om en borttappad nalle, en älskad förskolepedagog som slutar eller en katt som somnat in. Ibland är det människor som för alltid försvinner ur barnets liv. Att tillsammans ha en fin ceremoni för den eller det som gått förlorat, kan bli en både viktig och vacker stund.

Läs mer om De första orden om de sista
Livsråd

Varje dag träffar vi på Fonus människor som förlorat någon de älskar. Och varje dag blir vi påminda om livets skörhet och skönhet. De visdomar om livet som framstår i dödens närhet, har vi en hel del erfarenhet av. Därför vill våra medarbetare dela med sig av sina bästa livsråd, som en påminnelse om att hylla det liv du lever just nu.

Läs mer om våra Livsråd
Minneshjälpen

Fonus har i samarbete med psykolog Liria Ortiz tagit fram Minneshjälpen, ett verktyg som du kan använda både för att hålla minnen levande och väcka de som börjat bli suddiga till liv. Så länge du bär någon med dig i ditt hjärta och dina tankar, finns personen kvar.

Gå till Minneshjälpen
Djuränklingar

Det finns många husdjur som blivit kvar efter att en husse eller matte gått bort. Vi vill hjälpa dem och andra husdjur som av olika anledningar behöver hitta ett nytt hem och en ny kärleksfull familj. 

Läs mer om Djuränklingar
Julhälsningar

Under jul blir ensamheten extra påtaglig för många människor och julafton 2020 behövde fler svenskar än vanligt spendera utan nära och kära. Därför valde vi på Fonus att samla in julhälsningar från svenskarna och sprida deras kärlek till alla som behövde det.

Se våra julhälsningar
Den nya begravningsmaten

Smörgåstårtan har länge varit begravningens klassiska följeslagare. Men en undersökning visar att 8 av 10 inte vill att det serveras smörgåstårta på den egna begravningen. Istället blir personliga favoriträtter ett allt vanligare önskemål. 

Läs mer om Den nya begravningsmaten
Säg det.

Det finns många olika sätt att uttrycka kärlek. Vissa gör det genom handling, andra väljer ord. Oavsett hur man gör så vet vi att det viktigaste är att det blir av innan det är försent. För det som räknas är livet före döden. 

Läs mer om Säg det
Vilken är din låt?

Fler än varannan person har någon gång tänkt tanken: ”Den låten vill jag ha på min begravning”. Att fundera över vilken låt man vill ha på sin begravning är ett sätt att närma sig tanken på sin egen död, som inte känns så svårt eller sorgligt.

Läs mer om begravningsmusik