Döden – ett samtalsämne som väcker känslor

Trots att döden är något alla behöver förhålla sig till är det ett ofta laddat och tabubelagt ämne. Därför är det lätt att anta att de flesta inte tänker så mycket på den – men vår undersökning visar att det i många fall är precis tvärtom.

Tankar om döden är närvarande hos många svenskar, gamla som unga. Man skulle kunna tro att vi tänker oftare på döden ju äldre vi blir, men det visar sig att ålder inte påverkar hur närvarande den är i våra tankar. 

Det visar sig också finnas ett stort behov av att prata om döden, även det i alla åldrar. Många tycker det är viktigt att vi pratar om ämnet och att vi faktiskt borde prata mer om det i samhället generellt.

Vad händer efter döden?

planera-ikon.jpg

Frågan om vad som händer efter döden förbryllar många. Trots att döden är ett faktum är vi ändå ovetandes om vad som händer efter det sista andetaget. Däremot är det ett samtalsämne som de flesta inte tycker är jobbigt att prata om.

Läs rapporten

Ladda-ner-rapport-bild.jpg

Vår rapport ger flera intressanta insikter om svenskarna och döden. Döden är uppenbarligen ett ämne som är väldigt närvarande i våra tankar genom hela livet. Det ger också stora möjligheter till fina samtal om livet i stort. En del tycker att det är ett svårt ämne att ta upp, eftersom de inte vill göra någon ledsen eller upprörd. Men då är det viktigt att tänka på att ett samtal om döden också är ett samtal om livet. Om det som gör dig glad, om det du vill uppleva och om det du inte vill missa.

Läs hela rapporten
Planera din egen begravning

VA-digitalt-webb.jpg

Det är mycket som behöver planeras i livet – allt från utbildning, karriär och bostadsköp, till andras och din egen begravning. Många har en klar bild över sina mål i livet, men hur många har egentligen funderat över hur de vill begravas? Undersökningen visar att en stor majoritet faktiskt har tänkt på hur de vill ha sin egen begravning.

I vår kostnadsfria tjänst Vita Arkivet kan du berätta för dina närmaste hur du önskar att din begravning ska utformas. Där finns också möjlighet att skriva saker som du vill att dina anhöriga ska veta den dagen du inte längre finns.

Läs mer om Vita Arkivet