Gå till sidans huvudinnehåll

Svenskarna och döden 2022

2022 års rapport av Svenskarna och döden innehåller svar från nästan 5000 svenskar och samtal med experter som jobbar med döden på ett eller annat sätt.

Läs rapporten

Döden är ett samtalsämne som väcker känslor

Det är lätt att anta att de flesta svenskar inte tänker så mycket på döden – men vår undersökning visar att det i många fall är precis tvärtom. Tankar om döden är närvarande hos många svenskar, gamla som unga. Man skulle kunna tro att vi tänker oftare på döden ju äldre vi blir, men det visar sig att ålder inte påverkar hur närvarande den är i våra tankar. 

Det visar sig också finnas ett stort behov av att prata om döden, även det i alla åldrar. Många tycker det är viktigt att vi pratar om ämnet och att vi faktiskt borde prata mer om det i samhället generellt.

Svenskarna och döden 2022 visar att:

65% har tänkt på hur de vill ha sin begravning

45% tycker att vi borde prata mer om döden i samhället generellt

7 av 10 svenskar tänker på döden minst en gång i månaden

Mer än hälften tror att inget händer efter döden, att det bara tar slut

Om undersökningen

På uppdrag av Fonus genomförde Novus undersökningen via webbintervjuer i deras slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Totalt gjordes 4772 intervjuer mellan 9 och 15 september 2022. Syftet var att undersöka målgruppens tankar om ämnet döden.
Läs rapporten

Planera din egen begravning

Har du, precis som många andra svenskar, tänkt på hur du vill ha din egen begravning? I vår kostnadsfria tjänst Vita Arkivet kan du berätta för dina närmaste hur du önskar att din begravning ska utformas. Där finns också möjlighet att skriva saker som du vill att dina anhöriga ska veta den dagen du inte längre finns.
Läs mer om Vita Arkivet