Gå till sidans huvudinnehåll

Fonus nya initiativ ska hjälpa djur i sorg och saknad

Varje år dör ca. 90 000 människor i Sverige och det är inte ovanligt att ett sällskapsdjur lämnas kvar i sorg och saknad. Nu hjälper Fonus, tillsammans med Djurskyddet Sverige, landets ensammaste sällskapsdjur till nya hem och nya familjer. Det genom att leta adoptionshussar- och mattar till Sveriges djuränklingar.

– Vi på Fonus träffar varje dag människor i sorg men även fyrbenta familjemedlemmar står ibland kvar ensamma efter att ha förlorat sin husse eller matte. Med det här initiativet vill vi skapa möjligheter till nya relationer mellan sällskapsdjur som behöver nya hem och människor som kan tänka sig ta hand om en djuränkling, säger Peter Göransson, kommunikationschef på Fonus.

Sällskapsdjur har sedan tidigare en bevisad effekt på människors välmående men enligt djurexperten Fredrik Steen är effekten även omvänd. När sällskapsdjur umgås med sin husse eller matte utsöndras det samma lyckohormon som hos människor.

– Precis som vi människor känner sorg över att förlora en närstående kan också våra sällskapsdjur göra det. Det är inte ovanligt att hundar blir deprimerade när de behöver vara ensamma i för hög utsträckning, och att bli av med sin familj och trygghet kan ibland vara särskilt svårt att återhämta sig från. Djuränklingarna behöver hjälp och stöd för att bli lyckliga igen och att komma till en ny kärleksfull familj kan vara precis det som behövs, säger hundexperten Fredrik Steen.

fonus.se/djuranklingar går det att se bilder på och läsa mer om de djuränklingar som just nu söker nya hem. Och i Vita Arkivet finns det nu möjlighet att berätta vad man vill ska hända med sitt sällskapsdjur vid en bortgång.

För mer information, kontakta:

Conny Sohlberg, presstalesperson på Fonus.

E-post: conny.sohlberg@fonus.se