Gå till sidans huvudinnehåll

Fonus arbete med hållbarhet

Som den ledande aktören inom begravningsbranschen ser vi hållbarhet som en självklar prioritet. Vi arbetar ständigt med förbättringar i både stort och smått, för att på bästa möjliga sätt vara med och bidra till en mer hållbar framtid.

Kvalitet i fokus

För oss på Fonus är kvalitet och kundens önskemål väldigt viktigt. Därför är vi en av få aktörer inom begravningsbranschen som är kvalitetscertifierade inom det. Vår begravningsverksamhet är certifierad enligt den internationella kvalitetsledningsstandarden ISO 9001, vilket säkerställer att kunden och vårt uppdrag alltid är i fokus - oavsett vilken av våra Fonusbyråer som anlitas i Sverige.

Miljöcertifierad kistproduktion

I stort sett alla våra kistor tillverkas i vår egen miljöcertifierade kistproduktion i Sverige: Falköping Träindustri. På så vis har vi full kontroll över hela produktionen och undviker i möjligaste mån långväga transporter. Vi strävar efter att köpa närproducerat material från leverantörer i Sverige och använder till stor del virke från nordiska skogar. Spillet från tillverkningen blir till bränsle som värmer upp lokalerna och närliggande kommunala fastigheter.

Produktionen är certifierad enligt miljöledningsstandarden ISO 14001. Genom miljöcertifieringen har vi förbundit oss att ständigt förbättra vårt miljöarbete i produktionen. Det senaste åren har vi bland annat investerat i målarrobotar som minskar färgmängden och skapar en bättre arbetsmiljö för medarbetarna.

Anpassat sortiment

Vi strävar efter att produkterna i vårt sortiment ska vara så skonsamma mot miljön som möjligt. För att göra valet enklare för våra kunder har vi ett sortiment med Miljökistor och Miljöurnor. De är speciellt framtagna utifrån en helhetssyn som inkluderar medvetna val av trä, textil, färg och lim samt att mängden metaller hålls till ett minimum. Miljökistorna och miljöurnorna är alla märkta med en speciell symbol, ett grönt löv, för att det ska bli enklare för våra kunder att kunna särskilja dem.

Bild för Anpassat sortiment

Gravstenar

Vi erbjuder gravstenar som bryts och bearbetas i Norden, vilket bidrar till kortare transporter. För att ni ska kunna göra ett mer hållbart val ser vi alltid till att informera om vilket ursprungsland varje gravsten har samt landet stenen bearbetas i.

Bild för Gravstenar

Fossilfria transporter

En stor miljöpåverkan inom begravningar är transporterna. Vi arbetar därför med att byta ut vårt bränsle från diesel till det fossilfria bränslet HVO (hydrerade vegetabiliska oljor), samt byta till nya begravningsbilar som helt går på el.

Klimatkompensation för det vi inte kan minska

Vi klimatkompenserar för de klimatpåverkande utsläpp som kommer från vår fordon, som vi inte haft möjlighet att minska på annat sätt. För året 2023 har vi valt att klimatkompensera via Atmoz, där pengarna går till ett solcellsprojekt i Bahdla i Indien. Projektet tar tillvara på Indiens alla soltimmar och är ett viktigt steg på vägen mot förnybar energiförsörjning.

Vill du veta mer om organisationens hållbarhetsarbete?

Förutom det hållbarhetsarbete vi gör inom vår begravningsverksamhet, finns det fler saker som vi gör inom organisationen.
Läs mer om organisationens hållbarhetsarbete

Mer om Fonus

Vår historiaVåra initiativVåra kunder berättarPress och mediaOm Fonus ekonomisk föreningKontakta oss