Gå till sidans huvudinnehåll

Varannan förälder har svårt att prata med barn om sorg – begravning för förlorade gosedjur kan hjälpa

Nio av tio föräldrar tycker att det är viktigt att prata med barn om sorg, men nästan hälften upplever att de inte vet hur. Det visar en ny undersökning från Kantar Sifo. Som hjälp kommer nu Fonus initiativ, som tagits fram i samråd med Louise Hallin, “De första orden om de sista”. Det bygger bland annat på fina avskedsceremonier för gosedjur som barnen förlorat.

Undersökningen är gjord på uppdrag av Fonus, som nu tar ett nytt steg för att hjälpa människor i sitt sorgearbete.

– Vi på Fonus vet hur viktigt det är med sorgebearbetning, samtidigt möter vi dagligen vuxna och föräldrar som tycker att det är svårt att närma sig ämnet. Därför är det viktigt att hitta tillfällen, innan man befinner sig mitt i ett dödsfall, då man kan lyfta och prata om känslan sorg. Ett sådant tillfälle kan vara då barnet förlorat något som det älskat, som ett gosedjur. Barn och unga är vår framtid och om vi kan hjälpa dem att sätta ord på känslorna kring död och saknad har vi alla mycket att vinna, säger Conny Sohlberg, begravningsentreprenör på Fonus.

Genom att hålla ceremonier för förlorade objekt som varit viktiga skapar man tillsammans en trygg plats för samtal.

Sorgebearbetning får betydelse på sikt

Gosedjur, nappar och snuttefiltar kallas ibland övergångsobjekt. De är exempel på saker som ger barn lika mycket trygghet och kärlek när de finns närvarande, som sorg när de försvinner. Psykoterapeuten Louise Hallin har lång erfarenhet av att arbeta med barn i sorg och kunskap om varför det är viktigt att våga prata om tunga och svåra känslor.

– Som förälder ska man inte försöka rationalisera sorgen eller låtsas som ingenting. Om man inte tar hand om sorgen när den dyker upp, så kan den komma tillbaka senare i livet. Se till att skapa ett samtal där du lyfter barnets tankar genom fantasin. I det här fallet kan det handla om att ställa frågor som “Hur tror du nallen har det nu” och “vad tror du hände med nallen”, säger Louise Hallin.

Stort behov till följd av pandemin

Undersökningen visar också att 78 procent anser att det finns ett större behov av att prata om sorg och andra svåra ämnen till följd av pandemin.

– Både pandemin och nu världsläget med krig i Europa är exempel på samhällssituationer som leder till kollektiv sorg. Det är också exempel på tillfällen då du som närvarande vuxen kan lyfta vad som händer och hur det får ditt barn att känna, Conny Sohlberg på Fonus.

På Fonus webb finns nu information och verktyg för hur man som vuxen kan skapa ceremonier för objekt eller andra förluster i barns liv. En hjälp för att utveckla barnets kommunikation kring stora och svåra känslor. Läs mer om “De första orden om de sista” här.

För mer information, kontakta:

Conny Sohlberg, presstalesperson på Fonus.

E-post: conny.sohlberg@fonus.se