Gå till sidans huvudinnehåll

Stort intresse för hållbar begravning – de flesta tänker på miljön även efter döden

Runt 60 procent vill ha en miljövänlig begravning. Det visar en ny Sifo-undersökning som Fonus låtit göra. Den ökade efterfrågan märks också hos Fonus begravningsbyråer som erbjuder en rad hållbara alternativ när en ceremoni ska planeras.

I undersökningen från Fonus och Kantar Sifo anger 60 procent att de skulle föredra en miljövänlig begravning. Bara 13 procent vill inte ha en hållbar begravning medan övriga är osäkra.

 Det allmänna intresset för hållbara begravningar ökar årligen, vilket också märks i efterfrågan på våra begravningsbyråer. Där får vi exempelvis frågor om våra miljövänliga kistor, vilket knappt förekom för 10 år sedan, säger Mio Rubin, kundrådgivare på Fonus.

Egen miljöcertifierad kistfabrik

För Fonus, som är Sveriges mest anlitade begravningsbyrå, är det viktigt att ligga i framkant med hållbarhetsarbetet. Den egna miljöcertifierade kistfabriken, enligt ISO14001, är ett exempel. Här har man bland annat investerat i ny teknik där kistorna målas med hjälp av robotar vilket minskar färgförbrukningen med 30 procent. Här tillverkas i princip alla kistor som företaget använder. Det är en tredjedel av landets alla kistor.

– I fabriken arbetar vi löpande med att utveckla vårt miljöarbete från val av leverantörer och material till leverans av kistorna. All massiv furu vi använder i våra miljökistor kommer från Sverige, vilket gör att vi kan undvika långväga transporter. Spillet från tillverkningen blir till bränsle som värmer upp fabriken och närliggande kommunala fastigheter, säger Anders Nilsson, Fabrikschef.

Framtiden ser grön ut

För att underlätta för kunderna har Fonus tagit fram “miljölövet”, som egen miljömärkning då även övriga miljöanpassade artiklar har blivit mer populära. En positiv förändring som Fonus snarare tror kommer bli standard än tillfällig.

– Idag väljer mer än varannan kund hos Fonus en miljöurna, ett tydligt tecken på en förändrad syn. Även svepskjortor i ekologisk bomull och gravstenar som brutits och behandlats i Norden är populära val. Framöver tror vi på att, i ännu större utsträckning, jobba med att cirkulärt material och erbjuda ännu fler miljöanpassade produkter tillverkade i Sverige, säger Anders Nilsson.

För mer information, kontakta:

Conny Sohlberg, presstalesperson på Fonus.

E-post: conny.sohlberg@fonus.se