Gå till sidans huvudinnehåll

Nytt initiativ: Fonus livesänder kärlek till ensamma i jul

Under jul blir ensamheten extra påtaglig för många människor och i år måste fler svenskar än vanligt spendera julafton utan nära och kära. En ny undersökning av Kantar Sifo och Fonus visar att 2 av 3 svenskar gärna vill göra något extra för människor som känner sig ensamma under högtiden. Dock upplever mer än hälften att det är svårt att veta vad man ska göra. I år har Fonus därför tagit fram ett initiativ som både ska skapa gemenskap och hjälpa svenskarna att sprida kärlek till alla som behöver det i jul.

Problemet kring ensamhet har blivit allt mer påtagligt och under högtider som jul blir det ofta extra jobbigt för många. Eftersom det finns en stor omtänksamhet och vilja hos folk att göra något för alla de som känner sig ensamma, ville vi göra det lättare för folk att hjälpa till. Fram till jul samlar vi därför in julhälsningar från svenskarna via sociala medier för att sedan livesända dessa på vår hemsida under julafton. Den som följer sändningen kan också se andra som gör detsamma, säger Peter Göransson, kommunikationschef på Fonus. 

När Svenskarna och internet släppte sin årliga rapport (15/12) bekräftade den vad de flesta nog upplevt. Digitala möten, träffar och evenemang har ökat bland alla åldrar. Till följd av pandemin är pensionärerna dessutom den mest aktiva gruppen när det kommer till att delta vid högtider digitalt. 

I år kommer fler äldre än vanligt att behöva spendera julen i ensamhet men samtidigt har våra äldre blivit minst lika bra på att socialisera sig med hjälp digitala tjänster. Det blev därför givet för oss att skapa en digital lösning där dessa kan uppleva både gemenskap och tillhörighet. När du tittar på sändningen på julafton kommer du, tillsammans med andra, kunna ta del av svenskarnas kärlek och vi hoppas att det kan sprida åtminstone lite julvärme under denna annorlunda tid, säger Peter. 

Om undersökningen av Kantar Sifo och Fonus

Fonus julundersökning: Riksundersökning i Sverige, OSU. Resultatet för vuxna i åldern 18 år - 79 år redovisas i tabellen. Undersökningsperiod 7 dec - 9 dec 2020. Källa Kantar Sifo 

Kan du tänka dig att göra något extra för en person som känner sig ensam under jul?

  • Ja - 72%
  • Nej - 9%
  • Vet ej - 19%

Tycker du att det är svårt att veta vad du kan göra för någon som känner sig ensam under jul?

  • Ja - 59%
  • Nej - 32%
  • Vet ej - 9%

Om Svenskarna och internet

Svenskarna och internet är en årlig undersökning av svenska folkets internetvanor, hur användningen av internet utvecklas och digitaliseringen av samhället. Undersökningen genomförs av Internetstiftelsen och rapporten släpptes den 15 december.

För mer information, kontakta:

Conny Sohlberg, presstalesperson på Fonus.

E-post: conny.sohlberg@fonus.se