Gå till sidans huvudinnehåll

Musik att begravas till

Under januari till mars dör flest personer i Sverige. Enligt SCB sker nästan 300 dödsfall per dag under perioden. Fonus som är Sveriges största begravningsentreprenör har låtit göra en opinionsundersökning där 1047 svenskar i åldern 16-79 har svarat på frågan vilken musik de vill ska spelas på deras begravning.

Ett av de val du står inför när du planerar en begravning är vilken musik som ska spelas. Vid vissa tillfällen är det upp till de efterlevande att välja men det blir allt vanligare att den avlidne har lämnat önskemål genom Vita arkivet eller i sitt testamente.

Personligare begravningar

De vanligaste formerna av musik är fortfarande orgelmusik och solosång men Fonus märker av en trend med mer personliga begravningar.

– Begravningar följer trender i övriga samhället. Det blir allt vanligare att man personifierar allt från val av bil, bostad och mobiltelefon. Vi märker av att mer musik som spelas på begravning är musik som har betytt något för den avlidne. Jag tycker det är ett fint sätt att minnas den avlidnes personlighet vid begravningen, säger Peter Göransson informationschef på Fonus

Mest önskad musik

1. Johann Sebastian Bach - Air
2. Björn Skifs - Håll mitt hjärta
3. Carola bl.a - Härlig är jorden
4. Christer Sjögren b.la - Jag har hört om en stad
5. Oskar Lindberg - Gammal fäbodapsalm

För mer information, kontakta:

Conny Sohlberg, presstalesperson på Fonus.

E-post: conny.sohlberg@fonus.se