Gå till sidans huvudinnehåll

Med blommornas språk skapar Fonus unika platser att minnas på

Det senaste året har pandemi och restriktioner många gånger gjort det svårt att minnas och ta farväl av människor som avlidit. Begravningar, kyrkogårdar och minneslundar har varit svåra att besöka. Nu vill Fonus uppmuntra fler till att minnas och hedra anhöriga på en egen personlig plats med hjälp av blommor.

Mer än hälften av de svenskar som förlorat en närstående under 2020 har inte kunnat säga farväl på det sätt de önskat*. Då kan möjligheten att skapa ytterligare en plats att minnas och hedra den avlidne betyda mycket. Det kan vara i trädgården, vid en fin utsikt eller på någon annan plats som är betydelsefull och fylld av minnen.

Därför har Fonus samlat in önskemål om personliga minnesplatser från människor i hela landet. Några av dessa platser kommer att smyckas med särskilt utvalda blommor. Först ut var en bänk på Stora Strängen där syskonen Pernilla och Fredrik brukar minnas sin mamma. Den dekorerades med blommor utvalda av floristen Johan Munter.

Vi vill inspirera människor att minnas och hedra sina nära och kära, även om man bor långt från graven. Blommor är inte bara vackra, utan även fyllda med liv, minnen och ofta personlighet. Blommor kan på ett fint sätt hjälpa oss att minnas de som har gått före oss, säger Peter Göransson, kommunikationschef på Fonus.

Till bänken på Stora Strängen valde floristen Johan Munter ut blommor som symboliserar en person som var en konstnärlig virvelvind, spenderade halva livet i Spanien och hade ett särskilt öga för blå toner. Det blev då riddarsporrar som ursprungligen skapades som en växande urndekoration, ett hjärta av hortensior och klockor från riddarsporrar och hortensia som ströddes på klipporna.

Blommor fyller en viktig funktion i våra liv och kan ofta uttrycka det som är svårt att säga med ord. Varje blomma har sin alldeles egen personlighet, precis som vi människor. Genom att välja rätt blommor kanske vi kan skapa en känsla av den vi saknar, säger Johan Munter.

Människan har i alla tider använt blommor i olika ceremonier, inte minst i samband med begravningar. Fonus har nyligen tagit fram ett nytt sortiment med blomsterarrangemang framtagna i samarbete med floristen Johan Munter. Tanken är att det ska finnas blommor som passar varje människa och varje önskemål.

För mer information, kontakta:

Conny Sohlberg, presstalesperson på Fonus.

E-post: conny.sohlberg@fonus.se