Gå till sidans huvudinnehåll

Låtarna svenska folket vill ha på sin begravning

Att tänka på döden är något de flesta väljer bort. När det gäller musik till den egna begravningen verkar det dock vara annorlunda. Hälften av svenskarna har nämligen någon gång tänkt ”Den här låten vill jag ha på min begravning”. Nu har Fonus sammanställt både de vanligaste och de mer ovanliga önskemålen.

Ett av de val du står inför när du ska planera en begravning är musik. Men redan innan det har så många som 52 % av svenskarna funderat på vilken musik de skulle vilja ha på sin egen begravning. Det visar en undersökning som begravningsbyrån Fonus gjort tillsammans med Kantar Sifo.

- För vissa har det inte så stor betydelse, de vill lämna till de anhöriga att bestämma. Men många är också tydliga, både i Vita Arkivet och i den här undersökningen att de vill att musiken som spelas ska vara personlig, säger Peter Göransson, kommunikationschef på Fonus.

Just det personliga är något som Fonus ser växer. För vilka låtar som önskas skiljer sig mycket, visst finns det några favoriter men allt fler personliga val görs. Fonus vill uppmuntra fler till att göra personliga val i allt från mat till musik. Därför samlar de nu låtarna svenska folket vill ha på sin begravning i en spellista.

- Musik har ju den fantastiska förmågan att väcka minnen och känslor och förmedla sånt som kan vara svårt att sätta ord på. Både ceremoni och minnesstund kan idag bli väldigt personliga och det personliga avskedet hjälper ofta de anhöriga att gå vidare, att känna att det blev en stund som speglade det liv som levts, säger Peter Göransson.

Några av de mest önskade låtarna i undersökningen:
- Håll mitt hjärta – Björn Skifs
- Hallelujah – Jeff Buckley bl.a.
- En stund på jorden - Laleh
- Koppången – Helen Sjöholm bl.a.
- My way – Frank Sinatra bl.a.

Några av de mer ovanliga önskemålen:
- Highway to hell – AC/DC
- Always look on the bright side of life – Monty Python
- Lush life – Zara Larsson

Hela listan finns på Spotify.

Om undersökningen:
Undersökningen gjordes av undersökningsföretaget Kantar-Sifo på uppdrag av Fonus. Bland ett slumpmässigt rekryterat riksrepresentativt urval i åldrarna 18 till 79 år genomfördes 1 000 webbintervjuer under perioden 21 till 28 februari 2018. 516 av de tillfrågade var män och 484 var kvinnor. Åldersfördelningen bland de tillfrågade: 18-39 år: 387 st, 40-59 år: 366 st, 60+ år: 247 st.

Svar på frågan ”Har du någon gång tänkt “den här låten skulle jag vilja spelas på min begravning”?”:
- 9 % svarade ”Ja, det händer ganska ofta”
- 43 % svarade ”Ja, det har hänt”
- 45 % svarade ”Nej, det har jag aldrig tänkt”
- 2 % svarade ”Vet ej”

För mer information, kontakta:

Conny Sohlberg, presstalesperson på Fonus.

E-post: conny.sohlberg@fonus.se