Gå till sidans huvudinnehåll

Julen tuff tid för ensamma

Julen är ofta en svår tid för de som lever ensamma. Extra tung är den för alla dem som har förlorat någon nära under året. Ett telefonsamtal eller en fikastund kan därför vara det mest värdefulla du gör i jul.

Ingen annan helg förknippas så med gemenskap och glädje som julen. Därför är det inte konstigt att ensamhet och sorg då blir extra påtagligt. Under det gångna året har över 90 000 svenskar lämnat det här livet. Därmed finns minst lika många som ska fira sin första jul utan en saknad familjemedlem.

– Den första julen som änka eller änkling är nästan alltid en prövning. Det finns varken ork eller lust att fira jul, bara en önskan om att den ska passera så fort som möjligt, säger Fonus marknadschef Peter Göransson.
Den första tiden efter ett dödsfall och kring begravningen finns ofta ett stöd från omgivningen. Men efter begravningen blir det tyst. Livet ska fortsätta som vanligt. Ändå är ingenting som vanligt.

– Många sörjande berättar om hur tyst det blir efter begravningen. Det kan vara bra att komma ihåg som medmänniska. Nu i juletid har vi ofta fullt upp, men ändå är det just nu det är extra viktigt att höra av sig, säger Peter Göransson.

Så kan du stödja en sörjande i jul:

Omtanke betyder mycket. Kanske kan du baka en extra stor sats lussebullar eller pepparkakor, och ge bort till den som själv inte orkar.
Bjud in den som är ensam att fira med jul med dig. Kom ihåg att det känns skönt att bara få frågan, även om svaret blir nej.
Underskatta inte värdet av ett telefonsamtal, ett sms eller en enkel fika. Vi behöver våra medmänniskor när vi sörjer, även om vi själva inte har kraft nog att ta initiativet.

För mer information, kontakta:

Conny Sohlberg, presstalesperson på Fonus.

E-post: conny.sohlberg@fonus.se