Gå till sidans huvudinnehåll

Här är den nya begravningsmaten

Smörgåstårtan har länge varit begravningens klassiska följeslagare. Men en ny undersökning visar att 8 av 10 inte vill att det serveras smörgåstårta på den egna begravningen. Istället blir personliga favoriträtter ett allt vanligare önskemål.

En ny undersökning från Kantar Sifo som begravningsbyrån Fonus låtit göra visar att bara 2 av 10 önskar smörgåstårta på den egna begravningen. Den nya begravningsmaten innebär ofta mer personliga val som gravöl och sill, tacos från fredagstraditionen eller en festlig ostbricka.

- Vi ser en tydlig utveckling mot allt mer personliga begravningar, vilket förstås märks även i valet av vad som serveras på minnesstunden. Idag får den avlidnas personlighet och önskemål ta större plats, vilket ofta skapar en väldigt fin stund, säger Peter Göransson, Marknadschef på Fonus.

För att hylla det personliga har Fonus och matkreatören Maria Paulsson tagit fram fem recept som inspiration för att tänka utanför de traditionella ramarna. Men valet blir i slutändan ofta mer personligt än så och hämtas ibland direkt från den avlidnas egna receptböcker eller är inspirerade från något som betytt mycket i livet.

- Ibland kommer de personliga önskemålen från Vita Arkivet, där det finns möjlighet att berätta om till exempel mat eller musik. Det brukar vara en stor lättnad och hjälp för de efterlevande när sådant skrivits ner, säger Peter Göransson.

För mer information, kontakta:

Conny Sohlberg, presstalesperson på Fonus.

E-post: conny.sohlberg@fonus.se