Gå till sidans huvudinnehåll

Fonus kör Sveriges första eldrivna begravningsbil

Nu tar Fonus täten i branschen när det gäller klimatsmarta transporter. Med en ny Mercedes-Benz EQV-300 är Fonus den första begravningsbyrån i Sverige med en begravningsbil som går helt på el.

– Fonus är landets mest anlitade begravningsbyrå och som föregångare i vår bransch driver vi miljöarbetet framåt. Med vår nya elbil tar vi ytterligare ett steg mot mer miljövänliga transporter och det känns väldigt bra, säger Håkan Eriksson, affärsområdeschef på Fonus.

Begravningsbilen har byggts om och anpassats efter Fonus behov på Erikssons Karosseri i Malung. Att valet föll på en Mercedes-Benz EQV-300 beror på att det är den första eldrivna skåpbilen som kan köras tillräckligt långt på en laddning.

– Äntligen finns det en elbil som fungerar för oss. Det känns fantastiskt bra. På Fonus strävar vi ständigt efter att minska vår klimatpåverkan. Där ligger vi verkligen i framkant och det är självklart att det även ska gälla våra transporter, säger Peter Johansson, kundområdeschef för Fonus i Malmö och Lund.

Den nya elbilen började rulla fredagen den 25 mars och kommer att köras av Fonus i och runt Malmö. Planen är nu att successivt byta ut fler bilar mot elbilar och laddhybrider över hela landet.

– Jag tycker att det här är ett jättebra initiativ. Vi har mycket transporter och då känns det väldigt bra att köra en elbil eftersom det är så mycket bättre för miljön, säger Therese Skoglund, ceremonivärd på Fonus i Malmö.

 

Mer om Fonus arbete med klimatsmarta transporter

Fonus är Sveriges enda rikstäckande begravningsbyrå och har totalt 200 bilar i drift runt om i landet. Begravningsbyrån arbetar sedan flera år tillbaka med att byta ut diesel mot HVO (Hydrerad Vegetabilisk Olja), som är en förnybar, syntetisk och fossilfri diesel. I takt med att fler tankställen etableras över landet har andelen tankningar med HVO ökat. Med satsningen på elbilar tar Fonus ett nytt steg i utvecklingen mot mer klimatsmarta transporter. Självklart arbetar Fonus också med att planera rutter och öka lastkapaciteten för att minska antalet transporter.

För mer information, kontakta:

Conny Sohlberg, presstalesperson på Fonus.

E-post: conny.sohlberg@fonus.se