Gå till sidans huvudinnehåll

Fonus hedrar alla som gått bort under corona med ny minnesplats

En ny undersökning av Fonus och Kantar Sifo visar att av de som förlorat någon under 2020, är det mer än hälften (55 %) av svenskarna som inte kunnat ta farväl av sina anhöriga som de önskat. Det innebär ett ökat behov av att få hedra och minnas de älskade under allhelgonahelgen, något som försvåras då många ännu inte har en gravplats att gå till. Nu väljer Fonus att hjälpa till genom att tända ljus vid en helt ny minnesplats.

– Att i lugn och ro få ta farväl av den man älskar och därefter ha en plats att minnas vid är betydande för att kunna bearbeta sorgen. Tyvärr har corona vänt upp och ner på både livet och sättet vi tar avsked på, vilket gör det extra viktigt för oss att kunna hjälpa till. Under allhelgona sätter vi därför upp en unik minnesplats där vi tänder ljus åt anhöriga som förlorat någon nära under corona, säger Peter Göransson, kommunikationschef på Fonus.

Till minnesplatsen, som ligger i Humlegården i Stockholm under allhelgona, kan alla som vill beställa en ljuständning. Oavsett var i landet man bor. Undersökningen visar dessutom att antalet svenskar som vill men inte kan besöka kyrkogården (1 av 3) har ökat från tidigare år (1 av 4 2019). Fonus kommer därför att tända ljus på över 900 kyrkogårdar runt om i landet, en dubblering från i fjol. 

– Den här tjänsten var enormt uppskattad förra året och nu, i spåren av covid-19, ser vi att behovet blivit ännu större. Många människor begränsas fortfarande av virusspridningen. Flera är i riskgruppen och andra vill undvika folksamlingar. Det känns väldigt fint att få hjälpa så många när behovet är som störst, säger Peter Göransson.

När Fonus tänt ett ljus, på graven eller vid minnesplatsen, kan beställaren få en bild skickad till sig på det tända ljuset. Tjänsten kan beställas via fonus.se eller på en Fonusbyrå och är helt kostnadsfri.

För mer information, kontakta:

Conny Sohlberg, presstalesperson på Fonus.

E-post: conny.sohlberg@fonus.se