Gå till sidans huvudinnehåll

Ett rockband går i graven

På lördag tackar Sveriges största rockband Kent för sig. En fullsatt Tele2 Arena blir sista anhalt för den hyllade gruppen. På söndag vaknar tusentals fans upp med ett stort tomrum.

Sorg är en känsla som uppstår när vi upplever en förlust eller förändring av något slag. Hur förlusten upplevs är individuellt. Sorgereaktioner kan utlösas av en mängd olika faktorer så som dödsfall, relationsproblem, sjukdom eller något helt annat. I detta fall bottnar sorgen i slutet för ett framgångsrikt rockband.

-Det går inte att jämföra ett rockbands sista konsert med en avliden person. Men det är viktigt att inte mäta eller jämföra sorg, sorg är alltid sorg. Vi sörjer inte bara när någon gått bort, det finns många anledningar till sorg som inte innefattar död, säger Fonus marknadschef Peter Göransson.

Kent har under sina framgångsrika år producerat musik som väcker känslor. Ett av de val du står inför när du planerar en begravning är vilken musik som ska spelas. En undersökning genomförd av Fonus visar att ett flertal av de tillfrågade specifikt önskar Kents låt ”Utan dina andetag” till sin egen begravning.

-Musik ger uttryck för stora känslor, musik har förmågan att tala till oss på ett annat sätt än vad ord kan. Begravningar blir allt mer personliga och vi märker att fler väljer musik som har betytt något för den avlidne, säger Peter Göransson.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen gjordes av Norstat på uppdrag av Fonus. Bland ett slumpmässigt rekryterat riksrepresentativt urval i åldrarna 18 till 79 år genomfördes 1 047 webbintervjuer under perioden 28 augusti till 9 september 2015. 568 av de tillfrågade var män och 479 var kvinnor. Åldersfördelningen bland de tillfrågade: 18-29 år: 255 st, 30-49 år: 365 st, 50-64 år: 225 st, 65-79 år: 202.

För mer information, kontakta:

Conny Sohlberg, presstalesperson på Fonus.

E-post: conny.sohlberg@fonus.se