Gå till sidans huvudinnehåll

En kvarts miljon svenskar vill att deras hemligheter ska avslöjas – efter deras död

Under livet samlar vi på oss personliga och elektroniska spår samt minnen av olika händelser som få, eller ingen, i vår närhet fått ta del av. Vissa av dessa hemligheter kommer upp till ytan, medan andra följer med ända in i graven. En ny Novus- undersökning från Fonus visar att nära 250 000 svenskar har en hemlighet som de vill ska avslöjas efter att de gått bort.

Livet är fyllt med upp- och nedgångar och händelser som präglar våra liv. Många gånger väljer vi att dela med oss av både härliga och jobbiga händelser till andra, men vissa minnen och berättelser väljer vi att hålla för oss själva. Nära 250 000 svenskar bär på en hemlighet som de vill ska komma upp till ytan först efter de avlidit, det visar en Novus-undersökning på uppdrag av Fonus. Dessutom vill en av sju ge besked om sin bortgång till någon som är okänd för deras nära och kära.

- Hemligheter är en del av livet och något vi alla bär på. Det är lätt att enbart tro att något har dolts på grund av att det är tungt eller jobbigt att berätta. Men, en hemlighet kan också vara något som är fint och härligt eller omtänksamt, exempelvis att man skrivit ned sina memoarer eller har planerat ett arv till sina anhöriga. Därför kan jag förstå varför vissa väntar med att dela med sig av sina hemligheter. Oavsett vad man väljer är det intressant att fundera på vilka hemligheter som aldrig kommer upp till ytan och vilka vi vill att eftervärlden ska känna till först efter vår bortgång, säger Conny Sohlberg, begravningsentreprenör på Fonus.

När vänner och familj går bort efterlämnas inte bara ett stort tomrum, utan även fysiska och elektroniska spår. Det kan handla om dagböcker och brev, eller inlägg, kommentarer och chattar på sociala medier. Innan man går bort kan man välja om dessa ska läsas eller förstöras genom att skriva det i Vita Arkivet. Undersökningen visar att färre svenskar vill att deras digitala spår (27 procent) ska nå anhöriga än när det gäller fysiska (39 procent). För personliga dokument vill kvinnor (32 procent) i större utsträckning än män (24 procent) att de ska förstöras eller förbli olästa.

- Det är spännande att resultatet skiljer sig mellan fysiska och elektroniska spår. Kanske hamnar många av våra innersta tankar, anteckningar och konversationer idag på nätet, och att tanken på att någon går igenom detta efter vår bortgång kan kännas ganska utlämnande. Jag tycker det är helt naturligt om man vill hålla vissa saker för sig själv, även efter livets slut. Men då kan det vara bra att nämna hur man vill göra med sina fysiska och elektroniska spår i sitt testamente eller i Vita Arkivet, annars finns det risk för att anhöriga får ta del av det ändå, förklarar Conny.


Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Fonus. Syftet med undersökningen är att undersöka målgruppens tankar om ämnet döden. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Totalt gjordes 4772 intervjuer mellan 9 och 15 september 2022.

För mer information, kontakta:

Conny Sohlberg, presstalesperson på Fonus.

E-post: conny.sohlberg@fonus.se