Gå till sidans huvudinnehåll

1 av 4 vill, men har inte möjlighet att besöka gravplatsen under allhelgona

Under allhelgonahelgen i år kommer gravplatserna vara välbesökta. En ny undersökning gjord av Fonus och Kantar Sifo visar nämligen att fler än hälften av svenskarna planerar att besöka en anhörigs grav under årets allhelgonahelg. Trots den stora uppslutningen är gruppen som vill, men inte har möjlighet att besöka kyrkogården, fortfarande stor. I år väljer Fonus därför att hjälpa till.

- Allhelgona är en tid då vi minns våra anhöriga lite extra. Det är fint att se att så många kommer att besöka gravplatsen i år men vi ser också att det finns ett glapp mellan vilja och möjlighet, säger Peter Göransson, kommunikationschef på Fonus.

Även om viljan att besöka anhörigas gravar under allhelgona är stor visar undersökningen också att så många som 25 % vill, men inte har möjlighet. För de mellan 30-39 är andelen högst.

- Vår erfarenhet är att det här inte på något sätt handlar om en ovilja, tvärtom! Vi har i flera år delat ut ljus till de som vill åka till graven själva och för varje år blir de ljusen fler, men vi vet också att alla inte tar sig dit. Vissa är gamla och sjuka och har inte möjlighet att få hjälp. Andra har långa avstånd och ett livspussel att få ihop. Vi vill att alla som önskar ska kunna tända ljus på den anhörigas grav, därför kommer vi i år kostnadsfritt att erbjuda hjälp med ljuständning på 460 kyrkogårdar runt om i landet, säger Peter Göransson.

När Fonus tänt ett ljus kan beställaren få en bild skickad till sig på graven med det tända ljuset. Tjänsten kan beställas via fonus.se eller på ett Fonuskontor.    

För mer information, kontakta:

Conny Sohlberg, presstalesperson på Fonus.

E-post: conny.sohlberg@fonus.se