Gå till sidans huvudinnehåll

Fonus medarbetare delar med sig av tänkvärda livsråd

Livsråd från Fonus är ett initiativ där Fonus medarbetare delar med sig av visdomar om livet som uppstår i dödens närhet, som en påminnelse om att hylla det liv du lever just nu. Som en del av initiativet delar begravningsrådgivarna Janeth Säfsten, Mio Rubin och Conny Sohlberg med sig av sina bästa livsråd i en reklamfilm. Vi har bett dem att berätta lite mer om sina livsråd och vad de betyder för dem.

Janeth – Följ ditt hjärta

Jag är borgerlig officiant, och jag avslutar alla mina borgerliga ceremonier med en uppmaning till de närvarande: Följ ditt hjärta. Gör det du vill göra, och skjut inte upp det. Alldeles för ofta när jag ska skriva minnestal, speciellt när det är någon som dog ung, får jag höra om alla de saker som personen hade planerat och ville göra men sedan skjutit upp av en eller annan anledning. Det är saker som hon eller han då aldrig fick uppleva eftersom döden kom i vägen.

Att höra om alla dessa ouppfyllda drömmar och planer har helt klart påverkat hur jag förhåller mig till vissa saker. Nu för tiden sparar jag aldrig den fina vinflaskan eller den lyxiga chokladasken till ett särskilt tillfälle, för man vet aldrig vad som händer imorgon. Man kan lyxa till det med en hotellweekend när som helst, man behöver inte vänta tills man firar bröllopsdag. Så skjut inte upp det du vill göra, utan följ ditt hjärta idag.

- Janeth Säfsten, borgerlig officiant Fonus

Mio – Allt ordnar sig till slut

Tanken på att allt ordnar sig till slut har blivit något av en livsstil för mig genom livet. Det ger mig lugn och perspektiv på stort som smått. Särskilt när jag inte ser hur jag kan lösa saker just där och då, eller när något kanske känns rent av jobbigt. Det finns en trygghet och kraft i att allting ordnar sig till slut och att det alltid finns en lösning. Det är min absoluta livserfarenhet.

När jag som begravningsrådgivare möter anhöriga förstår jag att det utöver sorgen ofta finns en oro. Praktiska saker som vilka intyg som behövs, vem ska ringa prästen, när kan vi ha begravningen och vem ska ta hand om alla räkningarna? Det kan vara överväldigande. Då är det värdefullt att få inge ett lugn om att alla de här sakerna kommer att ordna sig. Jag finns här och jag har lösningarna ni behöver.

Jag är handledare i sorgebearbetning och jag ser det där också. De sörjande kan först tycka att allt känns hopplöst, de ser ingen hållbar lösning, för att sedan upptäcka att saker och ting faktiskt kan ordna upp sig till slut. Inte sällan över förväntan.

Jag önskar att fler skulle ta med sig mitt livsråd i vardagen. Vi fastnar så lätt i saker och blir överväldigade, men allt ordnar sig till slut. På ett eller annat sätt. Kommer man bara ihåg det så ger det oss ofta en enorm möjlighet att lättare se förbi och resa oss över det mesta i livet.

- Mio Rubin, begravningsrådgivare Fonus

Conny – Carpe diem

Carpe diem, fånga dagen, är ju ett uttryck som har funnits väldigt länge. Det är något som jag under hela livet har sett dyka upp då och då som tatueringar, på väggar och liknande. Uttrycket blir lite som de där slitna gamla skorna man vet att man alltid haft men ändå inte vill göra sig av med för att de är så sköna. Det är kanske lite dammigt och klyschigt idag, men för mig, i min vardag, får det en intressant betydelse.

Carpe diem är ju egentligen bara en del av en längre latinskt fras. Den lite längre versionen lyder ungefär: Fånga dagen. Förlita dig så lite som möjligt på framtiden.

Jag tolkar det som att vi ska försöka leva här och nu, inte titta för mycket på det som har varit eller planera alltför hårt inför framtiden. Istället ska vi försöka befinna oss i nuet och göra vårt nu så underbart vi bara kan och låta det skapa minnen i framtiden.

När man jobbar som officiant och begravningsrådgivare inser man ganska snabbt vad som faktiskt är viktigt. Det är faktiskt de små sakerna i livet, det där som man kanske inte lyckas uppskatta till fullo om man hela tiden tänker på det man ska göra sen.

- Conny Sohlberg, officiant och begravningsrådgivare Fonus

För mer information, kontakta:

Conny Sohlberg, presstalesperson på Fonus.

E-post: conny.sohlberg@fonus.se