Begravningsbyråer i Göteborg

Välkommen till Fonus begravningsbyrå Göteborg

Fonus begravningsbyråer i Göteborg hittar ni på flera olika platser i staden. Vi hjälper er att ordna en begravning som blir ett personligt avsked och en hyllning till det liv som levts. Har ni frågor om till exempel Vita Arkivet eller gravstenar? Fråga gärna oss! Här ovanför hittar ni kontaktuppgifter till er närmaste begravningsbyrå i Göteborg.

Vi hjälper er också om ni vill ge en minnesgåva. Det är enklast att göra via våra minnessidor. Men kontakta oss gärna om ni har frågor om minnesgåvor eller önskar vägledning med att ge en gåva.

I Göteborg har våra begravningsbyråer många lokala samarbeten för bland annat begravningsblommor samt mat och dryck till minnesstunden.

Hos oss kan ni också få kontakt med skickliga jurister som hjälper till med testamente, arvskifte, bouppteckning och andra juridiska tjänster.

Vi hjälper er skapa en personlig begravning

Fonus begravningsbyråer i Göteborg har gedigen kunskap och erfarenhet av att planera och genomföra alla sorters begravningar. Oavsett livsåskådning eller religiös tillhörighet ser vi till att utforma en ceremoni som hyllar livet som levts. Stor vikt läggs vid att lära känna er som anhöriga och få veta mer om den avlidna, allt för att kunna utforma en personlig begravningsceremoni som blir till ett ljust minne. Vi guidar er genom alla valen som ska göras kring kista, urna, blommor, musik, programkort, dödsannons, minnesstund och minnessida.

Begravning i Göteborg

Kyrklig begravning

En kyrklig begravning är en begravning som hålls inom ramen för en speciell religion. Den leds av en präst eller en annan person som har behörighet att hålla gudstjänster inom den aktuella religionen. Kyrklig begravning kan ske i en kyrka eller annan lämplig lokal såsom en moské eller synagoga, och den innehåller vanligtvis en gudstjänst eller annan religiös ceremoni.

Det finns många olika religioner som har kyrkliga begravningar, till exempel kristendomen, islam, judendomen, hinduismen och buddhismen. Varje religion har sina egna traditioner och riter. Det är viktigt att respektera dessa traditioner och riter när man planerar en begravning. En vanlig form av kyrklig begravning i Göteborg och Västra Götaland är begravning inom Svenska kyrkan.

Om ni önskar en kyrklig begravning i Göteborg kan ni kontakta oss på Fonus för rådgivning, planering och genomförande. Vi kan hjälpa er med de flesta typer av önskemål utifrån den typ av kyrklig begravning som planeras.

Borgerlig begravning

En borgerlig begravning är en begravning som inte är begränsad av någon speciell religion eller livssyn. Ceremonin kan utformas helt fritt och möjligheterna är nästintill oändliga.

I Göteborg finns det många olika platser där en borgerlig begravning kan hållas. Oftast sker ceremonin i anslutning till en kyrkogård eller en annan plats som är lämplig för begravningar. Till exempel finns det möjlighet att ha en borgerlig begravning på en icke-religös plats såsom en park eller annan offentlig plats så länge ni har tillstånd från berörd myndighet.

Vi på Fonus begravningsbyrå i Göteborg finns här för er om ni vill planera en borgerlig begravning i Göteborgsområdet. Vi hjälper er med rådgivning och planering av begravningen. Vi kan också hjälpa till att välja en lämplig plats för gravsättning och ceremoni samt ordna med det praktiska som krävs.

Ceremoni med kista eller urna

När en person avlider väljer man mellan jordbegravning och kremering. Vid jordbegravning används en kista som placeras i marken på en kyrkogård. Vid kremering, vilket innebär att kroppen bränns så att endast aska återstår, placeras askan i en urna som begravs på kyrkogården eller sprids på annan plats.

Det är möjligt att välja mellan att ha kista eller urna vid begravningsceremonin. Önskar ni ha kista vid begravningen kremeras kroppen efter ceremonin. Det går också att ha ceremoni med urna, då har kremeringen skett innan.

Vi på Fonus kan skapa ett vackert och minnesvärt avsked, oavsett om ceremonin sker med urna eller kista i Göteborg. Vi har ett stort utbud i olika färger och material som alla är tillverkade i vår egen fabrik i Falköping. Finns önskemål går det även att få ett personligt motiv eller dekoration på kistan och/eller urnan.

Begravningsblommor

Det är vanligt att välja begravningsblommor som uttrycker sorg och respekt för den avlidna. Många väljer blommor i traditionella färger eller blommor som har en symbolisk betydelse såsom liljor, rosor och krysantemum. Det är också vanligt att låta blommorna, och ibland hela begravning, följa en viss färg eller färgskala. Då kan även begravningsgästerna beställa blommor i ceremonins färger.

Det kan vara klokt att välja begravningsblommor som är lätta att sköta och som håller sig fräscha länge, eftersom blommorna kommer att stå i en kyrka eller på en begravningsplats under en längre tid.

Begravningskläder

Ibland kan det vara svårt att veta vilka kläder som passar för begravning i Sverige. Det vanligt att de närvarande har på sig mörka, formella kläder. Lämpliga plagg för män är mörk kostym och slips, och för kvinnor kan det vara lång klänning eller byxdress med en mörk jacka. Mörka färger som svart, grått och blått är vanliga val, men det är också acceptabelt att ha på sig kläder i andra mörka nyanser så länge de är formella.

Det är viktigt att klä sig respektfullt och ta hänsyn till den avlidna och de anhörigas känslor. Det är också viktigt att komma ihåg att det kan finnas olika kulturella och religiösa traditioner som påverkar vad som är lämpligt att ha på sig på en begravning. Om du är osäker på vad du ska ha på dig för kläder vid en begravning i Göteborg kan du alltid fråga oss på Fonus begravningsbyrå.

Minnesstund och lokal efter begravningen

Efter begravningsceremonin är genomförd följer ofta en minnestund. Då samlas man för att hedra den avlidna och ge anhöriga och vänner möjlighet att minnas den avlidna.

En minnestund kan hållas på många olika sätt. Den kan vara formell eller informell beroende på vad som passar bäst. En minnestund kan exempelvis hållas på ett av Göteborgs församlingshem i anslutning till platsen för begravningsceremonin. Den kan också hållas i en annan större lokal eller i hemmet.

Minnesstunden kan innehålla olika element såsom tal, sånger, musik, mat, fika eller bara vara en stund av stillhet och minne. Många väljer att ha en minnestund efter en begravning för att ge anhöriga och vänner möjlighet att sätta ord på sin sorg och minnas den avlidna på ett personligt sätt.

Begravningsplatser i Göteborg

I Göteborgs län finns det många olika begravningsplatser att välja mellan, både kyrkogårdar och minneslundar. Ni kan välja en lokal begravningsplats som ligger nära där ni bor, eller en plats som har en speciell betydelse för er eller den avlidna. Det finns också möjlighet att välja en plats som passar den avlidnas livssyn eller religion. Några av de mest kända begravningsplatserna är:

 • Backa nya kyrkogård
 • Brämaregårdskyrkogården
 • Fridhems Kyrkogård
 • Haga kyrkogård
 • Kvibergs kyrkogård
 • Mosaiska begravningsplatsen vid Svingeln
 • Västra Frölunda kyrkogård
 • Västra kyrkogården
 • Ögryte Gamla kyrkogård
 • Örgryte Nya kyrkogård
 • Östra kyrkogården

Östra kyrkogården och Västra kyrkogården är de största begravningsplatserna i Göteborg. De ligger i stadens östra respektive västra delar. Haga kyrkogård är kanske den mest kända och är mycket vacker.

Det är viktigt att tänka igenom vilken begravningsplats i Göteborg som passar bäst för er familj. Prata gärna med oss på Fonus om vilka möjligheter som finns.

Gravstenar i Göteborg

En gravsten är ett minnesmärke i form av en stenplatta eller sten som placeras stående eller liggande på marken över en grav till minne av den avlidna. Om ni väljer en gravsten genom oss på Fonus finns stora möjligheter att skapa en vacker och personlig gravsten. Beställer ni en ny sten kan ni välja mellan olika modeller, material, textbearbetning, typsnitt och symboler. Det går också att komplettera en befintlig gravsten med ny text och/eller symbol.

Ni behöver inte fatta några snabba beslut, utan låt det ta den tid ni behöver. Vi finns här och stöttar er med råd, förslag och inspiration. När ni har bestämt er för hur stenen ska utformas hjälper vi er gärna med den kommande processen, från beställning till montering på en kyrkogård eller annan begravningsplats i Göteborgs kommun.

Juridisk rådgivning

Förutom det som rör själva begravningen erbjuder vi, genom vårt nära samarbete med Familjens Jurist i Göteborg, professionell hjälp med bouppteckning, dödsboförvaltning, testamente och arvskifte. Familjens Jurist har kunskap och erfarenhet att hjälpa er med all form av familjejuridik i anslutning till ett dödsfall.