Begravningsbyråer i Stockholm

Välkommen till Fonus begravningsbyrå Stockholm

Fonus har begravningsbyråer på flera platser i Stockholmsområdet. Hos oss kan ni få hjälp med att ordna en begravning som blir ett personligt avsked och en hyllning till det liv som levts. Vi svarar också på frågor ni har om till exempel Vita Arkivet eller gravstenar. Här ovanför hittar ni kontaktuppgifter till alla våra begravningsbyråer i Stockholm.

Vill ni ge en minnesgåva är det enklast att göra det via Fonus minnessidor. Kontakta gärna oss om ni har frågor om minnesgåvor eller vill ha hjälp med att ge en gåva.

Våra begravningsbyråer har många lokala samarbeten för bland annat blommor till ceremonin och mat samt dryck till minnesstunden. Det flesta önskemål går att lösa, så var inte återhållsamma med era tankar.

Hos oss kan ni också få kontakt med skickliga jurister som hjälper till med testamente, arvskifte, bouppteckning och andra juridiska tjänster.

Vi hjälper er skapa en personlig begravning

Fonus begravningsbyråer i Stockholm har gedigen kunskap och erfarenhet av att planera och genomföra alla sorters begravningar. Oavsett livsåskådning eller religiös tillhörighet ser vi till att utforma en ceremoni som hyllar livet som levts.

Vi lägger stor vikt vid att lära känna er som anhöriga och få veta mer om den avlidna, allt för att kunna utforma en personlig ceremoni som blir till ett ljust minne. Låt oss guida er genom alla valen som ska göras kring kista, urna, blommor, musik, programkort, dödsannons, minnesstund och minnessida.

Boka möte

Begravning i Stockholm

Kyrklig begravning

En kyrklig begravning innebär att begravningsceremoni och sakerna kring begravningen styrs av de regler som gäller för en religion. Ceremonin leds oftast av en präst eller annan person med mandat att hålla gudstjänst inom just den religionen. Kyrklig begravning kan ske i en kyrka, moské, synagoga eller annan ceremoniell lokal.

Flera olika religioner har kyrkliga begravningar, exempelvis kristendomen (såsom ortodox, protestantisk, anglikansk eller katolsk), islam (shia och sunni), judendomen, hinduismen och buddhismen. Varje trosinriktning har en egen tradition och egna ritualer. När man planerar en begravning är det viktigt att ta hänsyn till – och respektera – dessa traditioner.

Om ni önskar ordna en kyrklig begravning i Stockholm går det bra att kontakta oss på Fonus för rådgivning och planering. Utifrån era önskemål skapar vi den typ av kyrklig begravning som ni och den avlidna hade önskat.

Borgerlig begravning

Borgerliga begravningar är ceremonier och begravningssätt som inte är relaterade till någon speciell livssyn eller religion. Oftast sker en sådan begravning i anslutning till en kyrkogård eller en annan begravningsplats.

I Stockholm finns det många olika platser där en borgerlig begravning kan ske. Det går bland annat att ha begravningen utomhus på en betydande plats. Önskar ni anordna en begravning av borgerlig typ är det möjligt så länge ni har tillstånd från berörd myndighet.

Vi på Fonus begravningsbyråer i Stockholm är till er tjänst om ni vill planera en borgerlig begravning i Storstockholm. Vi hjälper er med goda råd och ser till att ni får en väl planerad samt genomförd begravning. Hos oss får ni även rådgivning kring lämplig plats för ceremoni och gravsättning.

Ceremoni med kista eller urna

Både kistor och urnor används vid begravningsceremonier. Valet mellan kista eller urna är ofta ett personligt beslut och beror på den avlidnas eller de anhörigas önskemål.

Kistor är vanligtvis tillverkade av trä eller annat naturmaterial. Kistor kan vara enkla, detaljrika, ha olika träslag och färg. Valet av kista beror helt på tycke och smak.

Urnor är vanligtvis tillverkade av sten, metall, keramik eller annat material. De är tänkta att placeras i en grav eller minneslund, men det finns även urnor som kan användas för att spridas i vatten. Urnor, i likhet med kistor, kan också vara enklare eller mer detaljrika, och det finns många olika utformningar att välja mellan.

Vi på Fonus kan skapa ett minnesvärt, vackert avsked i Stockholm - oavsett om ceremonin sker med urna eller kista. Vi har ett stort utbud i olika färger och material som alla är tillverkade i vår egen fabrik i Falköping. Finns det önskemål om ett personligt motiv eller dekoration på kistan och/eller urnan går det att ordna.

Begravningsblommor

Valet av begravningsblommor kan ibland vara svårt, men oftast väljer man blommor som uttrycker kärlek, sorg och respekt för den avlidna. Många låter blommorna följa en viss färgskala eller väljer blommor som har en symbolisk betydelse såsom liljor, rosor och krysantemum.

Vanligt är också att välja begravningsblommor som kan hålla sig fräscha under en lång tid. Blommorna kan mycket väl komma att stå i en ceremonilokal eller på en begravningsplats under ett antal timmar.

Begravningskläder

Begravningsgästerna på en begravning i Sverige bör tänka på vilka kläder de har på begravningen. Det är viktigt att klä sig respektfullt och ta hänsyn till den avlidna och de anhörigas känslor. Man brukar ha på sig formella kläder vilket oftast innebär mörk kostym med slips för män, och lång klänning eller byxdress med en mörk jacka för kvinnor. Mörka färger som svart, grått och mörkblått är vanliga val, men det är också acceptabelt att ha på sig kläder i andra mörka nyanser.

Värt att komma ihåg är att det kan finnas kulturella och religiösa traditioner som påverkar vad som är lämpligt att ha på sig på begravningen. Är man osäker på vilka kläder som är lämpliga vid en begravning i Stockholm går det alltid att fråga oss på Fonus begravningsbyrå.

Minnesstundslokal efter begravning

En minnesstund innebär att anhöriga och andra begravningsgäster samlas för att minnas och hedra personen. Minnesstunder kan utformas på olika sätt. Men vanligtvis innebär det att de närvarande talar om personen, berättar historier och delar minnen med varandra. Ibland kan den också innehålla musik, sång, dikter och böner.

Minnesstunder kan hållas på olika platser såsom i en församlingslokal eller restaurang. Många gånger hålls minnesstunden efter begravningen, men det går att hålla den tidigare eller senare.

Begravningsplatser i Stockholm

I Stockholm finns flera olika begravningsplatser. I Enskede i södra Stockholm ligger exempelvis världsarvet Skogskyrkogården som är Sveriges största begravningsplats sett till antalet gravplatser. På Skogskyrkogården finns flera kapell som är lämpliga för borgerliga begravningar. Andra kyrkogårdar och begravningsplatser i Stockholmsområdet är:

 • Agneslunds kyrkogård
 • Bromma kyrkogård
 • Galärvarvskyrkogården
 • Krigsmarkens kyrkogård
 • Norra kyrkogården
 • Råcksta begravningsplats
 • Silverdals griftegård
 • Spånga kyrkogård
 • Södra begravningsplatsen
 • Vårkulla kyrkogård

Välkommen att kontakta er närmaste Fonus begravningsbyrå i Stockholm om ni har särskilda önskemål kring begravningsplatsen.

Gravstenar i Stockholm

En gravsten är ett minnesmärke som oftast är en liggande stenplatta eller stående sten som placeras vid en grav som ett minne över den avlidna. När det kommer till vilken typ av gravsten som kan vara aktuellt, beror det på era och den avlidnas önskemål. Dock kan det vid val av gravsten vara bra att ta hänsyn till följande:

 • Omkringliggande stenar: Gravstensformen ni väljer bör utgå från utseendet på andra gravstenar på den plats där gravstenen ska monteras. Vissa gravstensformer kan passa bättre på vissa platser än andra.
 • Personlighet och smak: Gravstensformen ni väljer bör ta hänsyn till bilden av den avlidna. Tänk på vad som skulle beskriva den avlidna bäst och välj en gravsten som ni tror att personen skulle ha gillat.

Om ni väljer en gravsten genom oss på Fonus finns stora möjligheter att skapa en vacker och personlig sten. Beställer ni en ny sten kan ni välja mellan olika modeller, material, textbearbetning, typsnitt och symboler. Det går också att komplettera en befintlig gravsten med ny text och/eller symbol.

Ni behöver inte fatta några snabba beslut, utan låt det ta den tid ni behöver. Vi finns här och stöttar er med råd, förslag och inspiration. När ni har bestämt er för hur stenen ska utformas hjälper vi er gärna med den kommande processen - från beställning till montering på en kyrkogård eller annan begravningsplats i Stockholms kommun och stad.

Juridisk rådgivning

Förutom det som rör själva begravningen erbjuder vi, genom vårt nära samarbete med Familjens Jurist i Stockholm, professionell hjälp med bouppteckning, dödsboförvaltning, testamente och arvskifte. Familjens Jurist i har kunskap och erfarenhet att hjälpa er med all form av familjejuridik i anslutning till ett bortfall av en anhörig.

Boka möte med oss

Önskar ni hjälp att planera och genomföra en begravning i Stockholm är ni varmt välkomna att boka ett möte med oss.

Boka möte