Borgerlig begravning

En borgerlig begravning innebär stora möjligheter att skapa ett personligt avsked. Det finns ingen färdig rutin att följa. Därför kan du utforma ceremonin precis som du själv önskar, eller som den avlidna skulle ha önskat.

Utforma en borgerlig begravningsceremoni

Varje begravning är unik, precis som varje människa. Vid en borgerlig begravning finns det många sätt att låta avskedet spegla den avlidna. Egentligen finns det inga regler eller begränsningar, och alla som vill kan begravas borgerligt även om man tillhör Svenska kyrkan eller något annat trossamfund.

Många väljer att låta begravningsceremonin följa ett visst tema. Det kan vara något särskilt intresse, livsåskådning, viktiga händelser eller naturen. Då kan musik, dikter och utsmyckningar knyta an till det temat.

Eftersom möjligheterna är i det närmaste oändliga kan det ibland vara svårt att välja. Vi på Fonus har lång erfarenhet och kan ge dig råd och hjälp för att skapa en personlig borgerlig begravning.

Hitta närmaste begravningsbyrå

Att välja borgerlig officiant

Om du önskar ordna en borgerlig begravning kan vi på Fonus hjälpa dig att hitta en borgerlig officiant som du känner dig trygg med. Många av våra kundrågivare är även utbildad borgerlig officiant och hjälper dig gärna att både planera samt hålla i ceremonin.

Plats för den borgerliga begravningsceremonin

Det finns flera möjligheter när det gäller att välja plats för en borgerlig begravningsceremoni. Ceremonin kan till exempel ske i hemmet, i en samlingslokal eller på någon vacker plats i naturen.

Den kan också hållas i ett kapell eller ett församlingshem utan religiösa symboler. En sådan lokal kostar ingenting utan kostnaden ingår i den begravningsavgift som alla folkbokförda i Sverige betalar. Om du väljer en annan plats för ceremonin innebär det ofta kostnader för lokal och transport.