Planera begravning

Det kan kännas svårt att tänka på praktiska frågor när du just mist någon nära. Men ta dig tid att fundera på hur du vill minnas den avlidna och hur begravningen skulle kunna se ut. Att skapa ett vackert och personligt avsked behöver varken vara dyrt eller krångligt. Vi hjälper till med inspiration och idéer om vad som är möjligt, utifrån dina önskemål.x

Börja planera online

Att planera en begravning

Det finns flera sätt att planera en begravning. Du kan kontakta din närmaste begravningsbyrå för att att boka in ett fysiskt möte eller ett möte via telefon eller video. Du kan också börja planera begravningen online, om du föredrar det. Här har vi samlat information om hur vi kan hjälpa dig att skapa ett personligt avsked.

Ska du planera en begravning under coronakrisen? Här kan du läsa mer om hur vi kan hjälpa dig.

Vi finns där du är

Fonus är en rikstäckande begravningsbyrå som finns över hela Sverige. Det gör att vi kan hjälpa till att ordna ceremonier i andra delar av landet än den ort du bor på. Vi möter dig på din hemort där vi hjälper dig att planera begravningen, sedan tar vi hjälp av våra kollegor ute i landet med de lokala förberedelserna.

Vårt första möte

För att kunna utforma en vacker och personlig begravning vill vi lära känna både dig som är närstående och veta mer om den avlidna. Vårt första möte handlar om att du får berätta om dina tankar och önskemål, samt att vi får en bild av den som avlidit. Tillsammans utformar vi ett personligt avsked som blir ett värdefullt minne när livet ska gå vidare.

Några saker att fundera på inför vårt möte

  • Hade den avlidna egna önskemål om sin begravning? De kan vara skrivna eller oskrivna. Du kan fråga oss på Fonus om det finns något ifyllt Vita Arkiv, eller så kan du läsa här om hur du själv kan ta reda på det.
  • Ska begravningen vara kyrklig, borgerlig eller enligt någon annan trosinriktning?
  • Var ska begravningsceremonin hållas? Fundera också på gravplats eller om askan ska spridas i en minneslund eller någon annanstans.
  • Ska ceremonin hållas bara för de närmaste eller för en större krets?
  • Vill du ha en minnesstund efter begravningsceremonin?

Planera online

begravningsplaneraren online kan du själv börja planera begravningen. Till exempel kan du välja kista, urna och blommor.

Ett tips är att inför vårt första möte gå in på begravningsplaneraren online och gå igenom de val som vi kommer att ta upp. Du kan också dela planeringen med andra närstående som inte kan närvara vid mötet.

Här hittar du mer information om att planera begravning online.