Planera begravning

Det kan kännas svårt att tänka på praktiska frågor när ni just mist någon nära. Men ta er tid att fundera på hur ni vill minnas den avlidna och hur begravningen skulle kunna se ut. Att skapa ett vackert och personligt avsked behöver varken vara dyrt eller krångligt. Vi hjälper till med inspiration och idéer om vad som är möjligt, utifrån er önskemål.

Planera begravningen med oss

Att planera en begravning

Hos oss finns det begravningsalternativ som passar alla oavsett önskemål och prisklass.

Läs mer om våra planeringsmöjligheter
Våra mötesformer

Så kan ni träffa oss

Fonus är en rikstäckande begravningsbyrå som finns över hela Sverige och det finns flera sätt att planera en begravning med oss. Vi kan erbjuda möte på vår begravningsbyrå, video- eller telefonmöte, alternativt hembesök.

Boka möte Läs mer om våra mötesformer
Vårt första möte

Förberedelser inför vårt första möte

Vid vårt första möte får ni berätta om den avlidna samt era tankar och önskemål, så att vi sedan tillsammans kan utforma en begravning som speglar det liv som levts.

När en begravning ska planeras är det många frågor ni ska besluta kring. Det kan därför vara klokt att i förväg fundera på de frågor som kommer att ställas. I vår digitala begravningsplanerare kan ni låta er inspireras och se vårt sortiment.

Läs mer om hur ni kan förbereda er Börja planera hemifrån
Önskemål i Vita Arkivet

Finns det ett Vita Arkiv för den avlidna?

Ett sätt att få svar på en del frågor om begravningen är att ta reda på om den avlidna fyllt i Vita ArkivetOavsett om ni väljer oss på Fonus som begravningsbyrå eller någon annan, så är det bra att undersöka om den avlidna hade fyllt i det.

Vitaarkivet.jpg

Så tar ni reda på om det finns ett Vita Arkiv
Olika begravningsteman

Planera begravningen utifrån ett tema

Att ha ett tema  begravningen kan sätta en fin grundstämning. Temat kan vara något som speglar vem den avlidna var, såsom en favoritfärg eller ett intresse. Vi har flera teman som ni kan inspireras av.

Läs mer om våra begravningsteman
Begravningsceremoni och gravsättning

Plats för begravning och gravsättning

Ofta hålls begravningsceremonin i en kyrka eller ett kapell på kyrkogården, men det behöver inte vara så. En begravning kan lika gärna hållas i en trädgård, på en klippa vid havet eller i hemmet. Vid en borgerlig begravning är möjligheterna nästan oändliga. 

En annan viktig fråga att ta ställning till är jordbegravning eller kremering, som ger olika möjligheter till gravplats. 

Läs mer om ceremoni och gravsättning
Ceremonier enligt olika trosinriktningar

Vi arrangerar begravningar enligt alla trosinriktningar

Vi på Fonus kan utforma alla typer av begravningsceremonier – borgerliga, kyrkliga eller efter någon annan trosuppfattning. Oavsett trosinriktning hjälper vi er gärna med tips, råd och inspiration efter era önskemål.

Läs mer om olika begravningstyper
När någon dör

Vad händer när någon dör?

Det är en omtumlande tid när någon dör. Förutom sorgen står ni som anhöriga inför en rad frågor och praktiska saker att ta tag i. Här går vi igenom vad som händer steg för steg.

Läs mer om när någon dör
Kom-i-håg

Praktiska saker att ta hand om när någon dör

Det är många saker som ska göras i samband med att någon avlider. Vi har därför samlat lite information som kan vara till hjälp.  

Se listan
Hjälp med sorgen

Det är smärtsamt att mista en närstående

Att mista en närstående är en smärtsam upplevelse. Sorgen känns i hela kroppen och skakar om er värld. Hur människor hanterar sin sorg är olika, men ni måste låta den ta tid. 

Läs mer om hjälp med sorgen
Vad kostar en begravning?

Priset på en begravning varierar utifrån valen som görs

Vi kan hjälpa till att utforma ett vackert och personligt avsked efter era önskemål. Vissa kostnader är fasta, men flera kan ni påverka utifrån de val ni gör.

Läs mer om vad en begravning kan kosta