Planera begravning

Det kan kännas svårt att tänka på praktiska frågor när du just mist någon nära. Men ta dig tid att fundera på hur du vill minnas den avlidna och hur begravningen skulle kunna se ut. Att skapa ett vackert och personligt avsked behöver varken vara dyrt eller krångligt. Vi hjälper till med inspiration och idéer om vad som är möjligt, utifrån dina önskemål.

Att planera en begravning

Det finns flera sätt att planera en begravning. Du kan kontakta din närmaste begravningsbyrå för att boka in ett fysiskt möte eller ett möte via telefon eller video. Det går också bra att ringa till oss på 0771 87 00 87, vi har öppet dygnet runt.  

Vi finns där du är

Fonus är en rikstäckande begravningsbyrå som finns över hela Sverige. Det gör att vi kan hjälpa till att ordna ceremonier i andra delar av landet än den ort du bor på. Vi möter dig på din hemort där vi hjälper dig att planera begravningen, sedan tar vi hjälp av våra kollegor ute i landet med de lokala förberedelserna. 

Hitta din lokala Fonusbyrå
Vårt första möte

Förberedelser inför vårt första möte

För att kunna utforma en vacker och personlig begravning vill vi lära känna både dig som är närstående och veta mer om den avlidna. Vårt första möte handlar om att du får berätta om dina tankar och önskemål, samt att vi får en bild av den som avlidit. Tillsammans utformar vi ett personligt avsked som blir ett värdefullt minne när livet ska gå vidare. 

Några saker att fundera på inför vårt möte 

  • Hade den avlidna egna önskemål om sin begravning? De kan vara skrivna eller oskrivna. 
  • Ska begravningen vara kyrklig, borgerlig eller enligt någon annan trosinriktning? 
  • Var ska begravningsceremonin hållas? Fundera också på gravplats eller om askan ska spridas i en minneslund eller någon annanstans. 
  • Ska ceremonin hållas bara för de närmaste eller för en större krets? 
  • Vill du ha en minnesstund efter begravningsceremonin? 

Är du medlem i någon av våra ägarorganisationer? 

Om du är medlem i någon av våra ägarorganisationer har du rätt till förmåner hos oss och vår samarbetspartner Familjens Jurist.

Se alla ägarorganisationer
Önskemål i Vita Arkivet

Finns det ett Vita Arkiv för den avlidna?

Ett sätt att få svar på en del frågor om begravningen är att ta reda på om den avlidna fyllt i Vita ArkivetOavsett om du väljer oss på Fonus som begravningsbyrå eller någon annan så är det bra att undersöka om den avlidna hade fyllt i det.

Vitaarkivet.jpg

Så tar du reda på om det finns ett Vita Arkiv
Planera begravning online

Planera online i vår begravningsplanerare

Det kan vara svårt att få ihop ett personligt avsked, så att det verkligen speglar vem den avlidna var. I vår tjänst begravningsplaneraren kan du hämta inspiration inför ditt möte med oss och få tips om vilka val som finns när en begravning ska planeras. Till exempel kan du välja kista, urna och blommor. Där finns det också möjlighet att dela tankar och idéer tillsammans med andra närstående som inte kan närvara vid vårt möte.

Börja planera online Läs mer om begravningsplaneraren
Olika begravningsteman

Planera begravningen utifrån ett tema

Att ha ett tema  begravningen kan sätta en fin grundstämning. Temat kan vara något som speglar vem den avlidna var, såsom en favoritfärg eller ett intresse. Vi har flera teman som du kan inspireras av.

Läs mer om våra begravningsteman
Begravningsceremoni och gravsättning

Plats för begravning och gravsättning

Ofta hålls begravningsceremonin i en kyrka eller ett kapell på kyrkogården, men det behöver inte vara så. En begravning kan lika gärna hållas i en trädgård, på en klippa vid havet eller i hemmet. Vid en borgerlig begravning är möjligheterna nästan oändliga. 

En annan viktig fråga att ta ställning till är jordbegravning eller kremering, som ger olika möjligheter till gravplats. 

Läs mer om ceremoni och gravsättning
Ceremonier enligt olika trosinriktningar

Vi arrangerar begravningar enligt alla trosinriktningar

Vi på Fonus kan utforma alla typer av begravningsceremonier – borgerliga, kyrkliga eller efter någon annan trosuppfattning. Oavsett trosinriktning hjälper vi dig gärna med tips, råd och inspiration efter dina önskemål.

Läs mer om olika begravningstyper
När någon dör

Vad händer när någon dör?

Det är en omtumlande tid när någon dör. Förutom sorgen står du som anhörig inför en rad frågor och praktiska saker att ta tag i. Här går vi igenom vad som händer steg för steg.

Läs mer om när någon dör
Kom-i-håg

Praktiska saker att ta hand om när någon dör

Det är många saker som ska göras i samband med att någon avlider. Vi har därför samlat lite information som kan vara till hjälp.  

Se listan
Hjälp med sorgen

Det är smärtsamt att mista en närstående

Att mista en närstående är en smärtsam upplevelse. Sorgen känns i hela kroppen och skakar om din värld. Hur människor hanterar sin sorg är olika, men du måste låta den ta tid. 

Läs mer om hjälp med sorgen
Vad kostar en begravning?

Priset på en begravning varierar utifrån valen som görs

Vi kan hjälpa till att utforma ett vackert och personligt avsked efter dina önskemål. Vissa kostnader är fasta, men flera kan du påverka utifrån de val du gör.

Läs mer om vad en begravning kan kosta