Gå till sidans huvudinnehåll

Att vara gäst på en Mormon-begravning

Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, också känd som ”Mormonkyrkan”, är ett internationellt samfund med amerikanskt ursprung. I Sverige finns drygt 9000 medlemmar.

Begravningen sker tätt inpå dödsfallet

En begravning i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars sker oftast så snart som möjligt efter dödsfallet. Ceremonin liknar andra kristna begravningar men kors och levande ljus förekommer inte, däremot blommor på samma sätt som är tradition i Sverige.

Ceremonin återspeglar trosuppfattningen

Begravningsakten leds av församlingens ledare och hålls om möjligt i det egna kapellet med musik, bön och tal. Andan under begravningen är i allmänhet fridfull och återspeglar trosuppfattningen att familjer kommer att återförenas efter detta liv. Därför hålls begravningar i en anda av hopp och ibland glädje. Ofta samlas man efter ceremonin för en minnesstund med någon typ av förtäring. Det finns inga särskilda riktlinjer för gästernas klädsel.

Jordbegravning är det vanligaste alternativet

Gravsättning sker oftast i form av jordbegravning. Efter att kistan sänkts i graven ber en manlig familjemedlem, vän eller ledare av församlingen, en särskild invigningsbön. Därefter tar närstående, övriga vänner och medlemmar ett sista farväl. Vid dåligt väder kan man av praktiska skäl besluta att ta farväl i kapellet innan kistan bärs ut.