Gå till sidans huvudinnehåll

Att vara gäst på en borgerlig begravning

Idag är ungefär var tionde begravning i Sverige borgerlig. Det betyder att begravningen inte följer någon religiös ordning utan är fritt utformad av de efterlevande.

Begravningen kan hållas var som helst

En borgerlig ceremoni hålls ofta i ett kapell i anslutning till kyrkogården, utomhus eller i en annan valfri samlingslokal. Begravningen leds vanligtvis av en officiant från begravningsbyrån, men det kan lika gärna vara någon ur familjen eller en god vän. Ceremonin brukar innehålla musik, diktläsning och ceremonilokalen dekoreras med ljus, blommor och en bild av den avlidna.

Gravsättning av kistan eller urnan brukar ske samma dag. Det är vanligt att man samlas för en minnesstund efter ceremonin där man äter något lättare och dricker kaffe.

Önskemål kring klädsel framgår i dödsannonsen

Det är alltid bra att fråga familjen om du får närvara vid ceremonin, om det inte framgått i dödsannonsen eller om du känner dig osäker. Det är även i dödsannonsen som det brukar framgå om det finns några särskilda önskemål om klädsel. Finns det inga speciella önskemål är mörk klädsel ett säkert val.

Till begravningen är det vanligt att ta med sig en handblomma som sedan läggs vid kistan eller urnan vid defileringen. Det finns även möjlighet att ge en blomkrans som placeras vid kistan eller urnan innan begravningen.