Gå till sidans huvudinnehåll

Innehållet i Vita Arkivet

I Vita Arkivet fyller du i tankar och önskemål om ditt sista avsked. Du kan fylla i hur du önskar att din begravningsceremoni ska utformas, men kan även lämna information till dina efterlevande om andra saker som är viktigt att de vet om. Det kan vara vad som ska hända med dina personliga tillhörigheter, var du förvarar viktiga papper och vad du vill ska hända med ditt husdjur.

Fyll i Vita Arkivet

Vad kan man skriva i Vita Arkivet?

Vita Arkivet är indelat i olika avsnitt som innehåller ett antal frågor som du kan besvara.

  • Mina anhöriga - Vilka ska få ta del av ditt Vita Arkiv när du är borta och vilka önskar du ska planera din begravning?
  • Min begravning - Har du tydliga önskemål eller lösa tankar som du vill att dina anhöriga ska veta om?
  • Det jag äger - Vad ska hända med det du lämnar efter dig? Det kan vara allt från privata brev till sådant med ekonomiskt värde.
  • Mina försäkringar - Vilka försäkringar har du? Samla uppgifter om alla dina olika försäkringar på ett ställe.
  • Viktiga papper - Skriv ner praktiska saker kring medlemskap, prenumerationer, lösenord och liknande.
  • Om mig - Vem är du? Låt dina anhöriga få veta lite mer om dig.
  • Mina bilagor (finns endast i digitala Vita Arkivet) - Finns det något mer du vill säga? Det kan exempelvis vara personliga brev till familjemedlemmar eller en Försäkringsinventering Privat. Du kan lägga till upp till fem bilagor.

Vad är lämpligt att spara i Vita Arkivet?

Du bestämmer själv vad du väljer att spara i ditt Vita Arkiv. Du behöver inte fylla i allt, utan fyll i det som är viktigt för dig. Du kan alltid justera det du redan skrivit om du ändrar dig.

Glöm inte att skriva ett testamente

Om du önskar att dina tillgångar ska fördelas på ett visst sätt är det viktigt att du pratar med en jurist för att få dina önskemål juridiskt bindande i ett testamente. Det gäller allt du äger som är av ekonomiskt värde. Om du inte skriver ett testamente gäller de allmänna arvsreglerna i Ärvdabalken.

Om du vill ha hjälp att skriva ett korrekt testamente samarbetar vi med Familjens Jurist. De kan också förvara testamentet åt dig, som en garanti för att det kommer fram efter din bortgång. Ett testamente måste nämligen kunna visas upp i original för att det ska vara giltigt. I Vita Arkivet kan du sedan fylla i att det finns ett testamente och var det förvaras.

Besök Familjens Jurist

Vill du fylla i Vita Arkivet?

Vita Arkivet fyller du enklast i digitalt och du loggar in med hjälp av BankID. Du behöver inte fylla i allting på samma gång, utan det går bra att fylla i lite i taget.
Fyll i Vita Arkivet

Fyll i ett pappersexemplar

Om du föredrar att fylla i ett fysiskt exemplar av Vita Arkivet finns det möjlighet att göra det. Välkommen in till din närmaste Fonusbyrå för att hämta Vita Arkivet i pappersform.
Hitta begravningsbyrå

Frågor?

Vi har samlat svaren på våra vanligaste frågor för dig som ska planera en begravning, gå på begravning, utforma gravsten eller fylla i Vita Arkivet. Hittar du inte svaret på din fråga kan du kontakta oss på 0771-87 00 87.

Till frågor och svarRing oss dygnet runt