Begravningsbyråer i Malmö

Välkommen till Fonus begravningsbyrå Malmö

På våra begravningsbyråer i Malmö kan ni få hjälp med att ordna en begravning som blir ett personligt avsked och en hyllning till det liv som levts. Vi svarar gärna på frågor ni har om till exempel Vita Arkivet eller gravstenar. Våra begravningsbyråer i Malmö har många lokala samarbeten för bland annat begravningsblommor och mat samt dryck till minnesstund.

Vi hjälper er skapa en personlig begravning

Fonus begravningsbyråer i Malmö har gedigen kunskap och erfarenhet av att planera och genomföra alla sorters begravningar. Oavsett livsåskådning eller religiös tillhörighet ser vi till att utforma en ceremoni som hyllar livet som levts.

Vi lägger stor vikt vid att lära känna er som anhöriga för att få veta mer om den avlidna. Det gör att vi bättre kan utforma en personlig ceremoni som blir till ett ljust minne. Så låt oss få guida er genom valen som ska göras kring kista, urna, blommor, musik, programkort, dödsannons, minnesstund och minnessida.

Boka möte

Begravning i Malmö

Kyrklig begravning

Kyrklig begravning kan enkelt förklaras som en typ av begravningsceremoni och gravsättning som styrs av regler som gäller för en viss typ av religion. Ceremonin leds oftast av en präst, imam, rabbin eller annan person med erfarenhet och rätt att hålla gudstjänst, bön eller motsvarande inom just den religionen. Kyrklig begravning kan ske i en kyrka, moské, synagoga eller annan religös lokal.

Flera olika religioner har kyrkliga begravningar som exempelvis kristendom (till exempel ortodox, protestantisk, anglikansk eller katolsk), judendom, islam och buddhism. Varje religion har egna traditioner och ritualer. När man planerar en kyrklig form av begravning är det viktigt att ta hänsyn till, och respektera, dessa traditioner.

Om ni önskar hjälp att ordna en kyrklig begravning i Malmö kan ni kontakta oss för rådgivning och hjälp med planeringen. Vi hjälper gärna till med era önskemål utifrån den typ av kyrklig begravning som ni eller den avlidna önskar.

Borgerlig begravning

Borgerliga begravning är en typ av begravning som inte har anknytning till någon speciell livssyn eller religion. Oftast sker den i anslutning till en kyrkogård eller annan begravningsplats som den avlidna, eller anhöriga, önskar som sista viloplats. Om ni tänkt på en särskild, eller kanske ovanlig, plats att hålla begravningen på krävs tillstånd från myndighet.

I Malmö finns det flera olika platser där en borgerlig begravning kan ske. Vi på Fonus begravningsbyråer i Malmö kan hjälpa er med att planera och genomföra en borgerlig begravning i Malmöområdet. Vi har era och den avlidnas önskemål i högsta åtanke när vi ger er rådgivning. Vi kan också hjälpa till att välja en lämplig plats för ceremoni och gravsättning, och ordna med all formalia som krävs i processen.

Ceremoni med kista eller urna

Både kistor och urnor används vid gravsättningen av en person. Valet är oftast ett personligt beslut som kan baseras på många faktorer. Vissa religioner har exempelvis specifika krav på hur en begravning ska gå till, såsom vilken typ av kista eller urna som ska användas. Har den som avlidit uttryckt särskilda önskemål om begravningssätt – med kista eller urna – är det viktigt att följa dessa önskemål.

Priset på en kista eller urna varierar utifrån material, färg och dekorationer. Det är också fullt möjligt att välja både och. Då kan en begravning med kista ske först och sedan kremeras personen och urnan används då som sista viloplats.

Prata gärna med oss på Fonus om de alternativ som finns för kistor och urnor i Malmö.

Minnesstund och lokal efter begravning

En minnesstund är en samlingspunkt efter en begravningsceremoni där vänner och familj kan minnas och hedra den avlidna. Det är en möjlighet för de sörjande att dela minnen och berättelser om den avlidna, samt få stöd från varandra. Ibland kan musik, poesi eller andra kreativa uttryck användas för att hedra personen.

Minnesstunder kan hållas på olika platser. Vanligt är att det sker i en lokal i anslutning till begravningsceremonin som exempelvis ett församlingshem. Ofta hålls minnesstunden efter begravningen, men den kan också hållas tidigare eller senare.

Vi på Fonus hjälper er gärna att planera en minnesstund som passar vänner och anhöriga för att hedra livet.

Begravningsplatser i Malmö

I Malmö finns ett flertal ceremonilokaler och begravningsplatser för begravningar. Malmös största begravningsplats är Östra kyrkogården, i den norra delen av Rosengård. Andra vanliga begravningsplatser är S:t Pauli kyrkogårdar, Limhamns kyrkogård och Gamla kyrkogården vid Gustav Adolfs torg. Andra kyrkogårdar och begravningsplatser i Malmö och närområdet, än de ovan, är bland annat:

  • Arlövs kyrkogård
  • Staffanstorps kyrkogård
  • Västra Skrävlinge kyrkogård

Dessa kyrkogårdar är ofta öppna för besök och erbjuder en plats för sorg, minne och avsked. Ni kan besöka någon av Fonus begravningsbyråer i Malmö för mer information om vilka gravplatser som finns tillgängliga i området. Vi har stor lokal kännedom och kan därför ge er råd utifrån lång erfarenhet.

Gravstenar i Malmö

Gravstenar monteras som ett minne av den avlidna. Det kan exempelvis vara en liggande stenplatta eller stående sten som placeras vid en grav. När det kommer till vilken typ av gravsten som kan vara aktuellt beror det på era och den avlidnas önskemål, precis som övriga saker vid begravningen. Det finns dock några saker som är bra på att ta hänsyn till vid val av gravsten:

  • Gravstensformen ni väljer bör väljas utifrån utseendet på andra, omkringliggande gravstenar på den plats där stenen sedan ska stå. Vissa gravstensformer kan passa bättre på vissa platser än andra.
  • Stenen bör ta hänsyn till den avlidnas personlighet och smak. Tänk på vad som skulle beskriva den avlidna bäst och välj en gravsten som ni tror att personen skulle ha gillat.

Om ni väljer en gravsten i Malmö genom oss på Fonus finns stora möjligheter att skapa en vacker och personlig sten. Beställer ni en ny sten kan ni välja mellan olika modeller, material, textbearbetning, typsnitt och symboler. Det går också att komplettera en befintlig gravsten med ny text och/eller symbol.

Ni behöver inte fatta några snabba beslut, utan låt det ta den tid ni behöver. Vi finns här och stöttar er med råd, förslag och inspiration. När ni har bestämt er för hur stenen ska utformas hjälper vi er gärna med den kommande processen, från beställning till montering på en kyrkogård eller annan begravningsplats i Malmö kommun och stad.

Vill du ge en minnesgåva?

Det är enklast att ge en minnesgåva via Fonus Minnessidor. Kontakta gärna oss om ni har frågor om minnesgåvor eller vill ha hjälp att ge en gåva.

Samarbete med Familjens Jurist

Vi har ett gott samarbete med Familjens Jurist i Malmö som är Sveriges största juristbyrå. Hos oss kan ni få kontakt med Familjens Jurists skickliga jurister som hjälper till med testamente, arvskiften, bouppteckningar och andra juridiska tjänster.

Boka möte med oss

Om ni önskar hjälp att ordna en begravning i Malmö är ni välkomna att boka ett möte med oss på Fonus.

Boka möte