Vita Arkivet online

Vita Arkivet online är en kostnadsfri digital tjänst där du kan berätta för dina närmaste vad du vill ska hända dagen du inte längre finns.

Logga in med hjälp av BankID 

Alla som fyllt 16 år och har ett BankID kan logga in i det digitala Vita Arkivet. Du behöver inte fylla i allting på samma gång, utan det går bra att fylla i lite i taget.   

I det digitala Vita Arkivet kan du ladda upp egna bilagor som Worddokument eller PDF (max 5 stycken). Bilagorna kan till exempel vara en Försäkringsinventering Privat eller personliga brev till din partner och dina barn som du vill ska komma fram när du inte längre finns.

Till Vita Arkivet online

Behöver du hjälp? 

Du kan alltid kontakta vår kundsupport om det är något du undrar över eller om du önskar vägledning när du fyller i ditt Vita Arkiv. Vår kundsupport har öppet vardagar mellan klockan 8-17. Du når dem på telefonnummer 020-47 00 48 eller via e-post på kundsupport@fonus.se.

Vanliga frågor om Vita Arkivet
Vad innehåller Vita Arkivet?

Vita Arkivet är din sista önskan som kan fyllas i för att dina anhöriga ska slippa undra vad du hade velat. I Vita Arkivet kan du bland annat skriva hur du önskar att din begravningsceremoni ska utformas och var du vill begravas, vad som ska hända med dina personliga tillhörigheter och ditt husdjur när du inte längre finns, och om du har några försäkringar eller andra viktiga papper som dina anhöriga bör känna till. Det går också att bifoga upp till fem stycken egna bilagor om det finns något mer du vill att de ska veta.

Vita Arkivet är en kostnadsfri tjänst som finns digitalt och i pappersform. Vita Arkivet loggar du enkelt in i med BankID. Om du fördrar att fylla i ett tryckt exemplar kan du hämta det på din närmaste Fonusbyrå.

Vem kan skriva Vita Arkivet?

Alla som har fyllt 16 år kan skriva ett Vita Arkiv. Vita Arkivet går att fyllt i digitalt genom att logga in med BankID på vitaarkivet.se. Om man hellre föredrar att fylla i det i pappersform går det att hämta ett exemplar på sin närmaste Fonusbyrå.

Hitta närmaste begravningsbyrå
Hur skaffar jag Vita Arkivet?

Om du vill fylla i Vita Arkivet digitalt går du till www.vitaarkivet.se och loggar in med ditt BankID. Om du hellre föredrar att fylla i Vita Arkivet i pappersform kan du hämta ett exemplar på din närmaste Fonus begravningsbyrå. Dit kan du också vända dig efter det är ifyllt, så hjälper vi till att förvara det åt dig och se till att det kommer fram dagen det behövs.

Har Vita Arkivet någon åldersgräns?

Du får fylla i samt registrera ditt Vita Arkiv från och med 16 års ålder.

Logga in i Vita Arkivet

Kan jag ladda upp bilagor i mitt digitala Vita Arkiv?

Det går att ladda upp egna bilagor i ditt Vita Arkiv. Du kan ladda upp max 5 bilagor och tillåtna format är Word och PDF. Bilagorna kan exempelvis vara ett personligt brev till någon, en lista på vem du önskar ska få vilket föremål eller en försäkringsinventering.

Kan jag skriva ut mitt digitala Vita Arkiv?

Du kan skriva ut ditt digitala Vita Arkiv när du är inloggad. Om du har laddat upp några bilagor kommer de inte automatiskt med i utskriften. För att skriva ut bilagorna behöver du först ladda ner dem på din dator.

Vilka webbläsare är Vita Arkivet anpassat för?

Vita Arkivet är byggt för webbläsarna: Internet Explorer (version 9 och senare), Chrome, Firefox, Safari och Edge.

Finns Vita Arkivet på flera språk?

I dagsläget finns det digitala Vita Arkivet bara på svenska, men Vita Arkivet finns på finska i pappersform. Om du önskar ett Vita Arkiv på finska kan du kontakta din närmaste Fonus begravningsbyrå.

Kontakta närmaste begravningsbyrå
Kostar Vita Arkivet något?

Vita Arkivet är en kostnadsfri tjänst som du kan ändra i hur många gånger du vill. Här kan du läsa mer om Vita Arkivet.

Är Vita Arkivet juridiskt bindande?

Vita Arkivet är inte juridiskt bindande. Dock är det rekommenderat att följa önskemålen så långt det är möjligt.

Hur får anhöriga veta att det finns ett Vita Arkiv när jag avlider?

Även om du inte själv har meddelat dina anhöriga om att ett Vita Arkiv finns, så kommer dödsboet att informeras om det när dödsdatumet har registrerats hos SPAR. De anhöriga får då kontakta Fonus för att få ta del av innehållet i Vita Arkivet.

Du kan även ange e-postadresser till de personer som du vill ska veta att det finns ett Vita Arkiv. Vi skickar då en digital version av dödsbobrevet direkt till de angivna e-postadresserna. 

Hur loggar jag in i Vita Arkivet?

Du loggar in på ditt digitala Vita Arkiv med hjälp av BankID. Inloggning sker på denna sida www.vitaarkivet.se.

Hur loggar jag in i Vita Arkivet om jag tidigare loggat in med inloggningsuppgifter?

Inloggning till det digitala Vita Arkivet sker numera enbart med BankID och de tidigare inloggningsuppgifterna med användarnamn och lösenord har ersatts av det. Om du inte har möjlighet att skaffa BankID, kontakta närmaste Fonus begravningsbyrå så kan de hjälpa dig att göra eventuella ändringar.

Kontakta närmaste begravningsbyrå
Vem får ha BankID?

bankid.com kan du läsa om vem som har rätt att inneha ett BankID.

Vem utfärdar BankID?

Banker utfärdar BankID. Läs mer om vilka banker som utfärdar BankID här.

Hur ändrar jag i mitt digitala Vita Arkiv om jag inte har möjlighet att skaffa ett BankID?

Det går tyvärr inte att göra ändringarna själv i det digitala Vita Arkivet om du inte har ett BankID. Om du vill göra ändringar i ditt Vita Arkiv behöver du därför kontakta din närmaste Fonus begravningsbyrå, så hjälper de dig göra de ändringar du önskar.

Om du inte vill att vi på Fonus ska hjälpa dig med ändringarna kan vi ta bort ditt digitala Vita Arkiv och sedan får du fylla i ett pappersexemplar istället. Det kan du sedan förvara hemma eller lämna in till oss på Fonus för förvaring.

Kontakta närmaste begravningsbyrå