Vita Arkivet digitalt

Vita Arkivet är en kostnadsfri digital tjänst där du kan berätta för dina närmaste vad du vill ska hända dagen du inte längre finns.

VA-digitalt-webb.jpg

Logga in med hjälp av BankID 

Alla som fyllt 16 år och har ett BankID kan logga in i det digitala Vita Arkivet. Du behöver inte fylla i allting på samma gång, utan det går bra att fylla i lite i taget, och komma tillbaka senare. Vissa saker kan du behöva fundera kring innan du skriver ner.

Skapa konto Logga in

Lägg till egna bilagor

I det digitala Vita Arkivet kan du ladda upp egna bilagor som Worddokument eller PDF (max 5 stycken). Bilagorna kan till exempel vara en Försäkringsinventering Privat, eller personliga brev till din partner och dina barn som du vill ska komma fram när du inte längre finns.

Berätta gärna vem du vill ska få veta att det finns

När du inte längre finns är det viktigt att dina tankar och önskemål kommer fram. Både för din skull, men också för dina anhöriga så att besluten som ska fattas kanske blir lite lättare.

När du loggar in på ditt konto kan du ange vilka personer som du vill ska få veta att det finns ett Vita Arkiv den dagen du inte längre finns. Du fyller i deras e-postadresser och när det är aktuellt att informera dem skickar vi ut ett e-postmeddelande. Detta gör att de snabbare kan få information om att ett Vita Arkivet existerar.

Även om du inte har meddelat dina anhöriga om att du fyllt i Vita Arkivet, eller använt funktionen i Vita Arkivet, så kommer dödsboet att få information via post.

Rekommendera till nära och kära

Vita Arkivet är som en kram till eftervärlden, och visst vore det fint om du kan få denna kram om någon av dina nära inte längre finns?

När du är inloggad i Vita Arkivet kan du enkelt tipsa andra som du bryr dig om att fylla i det, precis som du har gjort.

Behöver du hjälp? 

Du kan alltid kontakta vår kundsupport om det är något du undrar över eller om du önskar vägledning när du fyller i ditt Vita Arkiv. Vår kundsupport har öppet vardagar mellan klockan 8-17. Du når dem på telefonnummer 020-47 00 48 eller via e-post på vitaarkivet@fonus.se.

Vita Arkivet i pappersform

Om du föredrar att fylla i ett fysiskt exemplar av Vita Arkivet finns det möjlighet att göra det. Välkommen till din närmsta Fonusbyrå för att hämta det.

Hitta närmaste begravningsbyrå
Vanliga frågor om digitala Vita Arkivet
Kan man ändra i Vita Arkivet?

Vita Arkivet är självklart något som du kan ändra och justera allteftersom. Det är vanligt att inte ha svar på alla frågor när du börjar fylla i det, då det kan finnas saker som du behöver tänkaundera lite på. Då kan du fundera lite och sedan gå tillbaka och fylla på, eller ändra, det du redan har skrivit.

Skapa konto Logga in
Är Vita Arkivet juridiskt bindande?

Vita Arkivet är inte juridiskt bindande. Dock är det rekommenderat att följa önskemålen så långt det är möjligt.

Skapa konto Logga in

Vill du veta mer om Vita Arkivet?

Du kan läsa mer om Vita Arkivet här.

Finns Vita Arkivet på flera språk?

I dagsläget finns det digitala Vita Arkivet bara på svenska, men Vita Arkivet finns på finska i pappersform. Om du önskar ett Vita Arkiv på finska kan du kontakta din närmaste Fonus begravningsbyrå.

Kontakta närmaste begravningsbyrå
Kan jag skriva ut mitt digitala Vita Arkiv?

Du kan skriva ut ditt digitala Vita Arkiv när du är inloggad. Om du har laddat upp några bilagor kommer de inte automatiskt med i utskriften. För att skriva ut bilagorna behöver du först ladda ner dem på din dator.

Skapa konto Logga in
Vilka webbläsare är Vita Arkivet anpassat för?

Vita Arkivet är byggt för webbläsarna: Internet Explorer (version 9 och senare), Chrome, Firefox, Safari och Edge.

Skapa konto Logga in
Hur får anhöriga veta att det finns ett Vita Arkiv när jag avlider?

Även om du inte själv har meddelat dina anhöriga om att ett Vita Arkiv finns, så kommer dödsboet att informeras om det när dödsdatumet har registrerats hos SPAR. De anhöriga får då kontakta Fonus för att få ta del av innehållet i Vita Arkivet.

Du kan även ange e-postadresser till de personer som du vill ska veta att det finns ett Vita Arkiv. Vi skickar då en digital version av dödsbobrevet direkt till de angivna e-postadresserna. 

Skapa konto Logga in
Hur ändrar jag i mitt digitala Vita Arkiv om jag inte har möjlighet att skaffa ett BankID?

Det går tyvärr inte att göra ändringarna själv i det digitala Vita Arkivet om du inte har ett BankID. Om du vill göra ändringar i ditt Vita Arkiv behöver du därför kontakta din närmaste Fonus begravningsbyrå, så hjälper de dig göra de ändringar du önskar.

Om du inte vill att vi på Fonus ska hjälpa dig med ändringarna kan vi ta bort ditt digitala Vita Arkiv och sedan får du fylla i ett pappersexemplar istället. Det kan du sedan förvara hemma eller lämna in till oss på Fonus för förvaring.

Kontakta närmaste begravningsbyrå