Gå till sidans huvudinnehåll

Vila i stil

För många blir sakerna vi har och kläderna vi bär ofta som små nycklar till livet vi levt. Vissa saker blir viktigare än andra. En brosch ärvd av en släkting, eller skorna man bar en viktig dag kan symbolisera vad som betytt mycket för oss. Därför tror vi att möjligheten att få välja sina sista kläder kan kännas lika viktigt som att kunna välja gravplats eller musik till sin begravning.

Börja tänka på hur du vill vara klädd

Många svenskar tycker att det är jobbigt att tänka på döden. Kanske är det därför 7 av 10 inte vet hur de vill ha sin egen begravning. Men egentligen behöver det inte vara så svårt. Man kan börja med att tänka på hur man skulle vilja vara klädd.

”Begrav mig med stövlarna på”

När Conny begravs är det viktigt att han gör det som sig själv. I skinnjacka, hatt, boots och t-shirt. Kombinationen "mjuk rocker med ett stort hjärta" tog sig uttryck bland annat när han som nykär 16-åring gav ett mixtape med egenskriven musik till flickvännen. Det var något som visade sig vara ett vinnande koncept eftersom de idag, 27 år senare, fortfarande delar livet och två barn ihop.

Conny Sohlberg, begravningsentreprenör, Falun

Bild för ”Begrav mig med stövlarna på”

”Om jag dör på sensommaren vill jag bäddas ner med dahlior omkring mig”

För Anna har alltid trädgården och att se saker växa och komma till liv varit något hon hållit nära hjärtat. Intresset började redan som barn, då hon i morföräldrarnas växthus prövade sig fram bland alla olika odlingar. När Anna begravs ska därför blommorna vara en del av det. Hon önskar att vila med sin favoritblomma, dahlia, och vara klädd i en sommarklänning. Precis som alla de sommardagar hon spenderat ute i trädgårdar genom livet.

Anna Guspervi, begravningsentreprenör, Lund

Bild för ”Om jag dör på sensommaren vill jag bäddas ner med dahlior omkring mig”

”Pyjamas för alla vilostunder. Även den oändliga”

Den kan vara skör, livets tråd. Det har Katrin lärt sig genom att jobba på Fonus. Framför allt är vikten av att uppskatta vardagen det som blir utmärkande. Hon säger att det är mycket jagande i livet. Man kan längta efter mer eller bättre, men i slutändan så är det relationerna som spelar roll – en kväll med familjen eller att sitta vid vattnet med en vän. I kontrast till den bitvis obekväma vardagen vill Katrin därför begravas i det mjukaste hon vet. Sin egen pyjamas.

Katrin Grönlund, begravningsentreprenör, Luleå

Bild för ”Pyjamas för alla vilostunder. Även den oändliga”

Skriv ner dina önskemål i Vita Arkivet

Vita Arkivet är vår kostnadsfria tjänst där du kan skriva ner hur du vill vila i stil, men också allt annat som rör ditt eget avsked. Det brukar vara värdefullt för de som lever kvar.
Till Vita Arkivet

"Jag vill att min egen musik ska tonsätta min begravning"

För Oliver är det viktigt att känna sig proper i alla delar av livet. Därför är det också viktigt för honom att ta med den känslan till slutet. Att se uppstyrd ut är något hans föräldrar la stor vikt vid. Så kanske är det inte konstigt att hans begravning är planerad in i minsta detalj. Musikskapandet har alltid varit centralt i Olivers liv, så när han började tänka på sitt eget avsked kände han instinktivt för att skriva musik till den. Kort därpå började stycken komponeras, som just nu färdigställs för att sätta rätt känsla i kyrkan.

Oliver Charles Hoyle, begravningsentreprenör, Karlskoga

Bild för "Jag vill att min egen musik ska tonsätta min begravning"

“Till sista vilan vill jag vara klädd i det jag var som lyckligast i”

Veronica har valt kläder som symboliserar en av hennes lyckligaste stunder i livet. Den under träningspasset, tillsammans med sin hund Larsson, som ofta får följa med på löprundan. Att skriva ner sina önskemål i Vita Arkivet är som att bocka av något viktigt för framtiden, menar hon. Att lämna en klar bild om hur man vill ha det, så andra slipper undra eller bli osams, är en omtanke som hon gärna vill lämna till sina anhöriga.

Veronica Cederholm, Teamleader ceremoni, Västra Frölunda

Bild för “Till sista vilan vill jag vara klädd i det jag var som lyckligast i”

Vita Arkivet

Vill du skriva ner dina önskemål om ditt avsked i Vita Arkivet? Eller vill du veta mer om vad vita Arkivet innehåller?

Fyll i Vita ArkivetLäs mer om innehållet