Vad kostar en begravning?

Det är viktigt att du känner dig trygg med kostnaden för begravningen. Du får alltid prisuppgift för varje enskild del tydligt specificerad i förväg. Vissa kostnader är fasta men flera kan du vara med och påverka. Kostnaden dras från dödsboet eller begravningsförsäkringen om det finns en sådan.

Vad en begravning kostar varierar förstås mycket efter de personliga önskemål som finns gällande allt från minnesstund till gravsten. Tillsammans går vi igenom pris för varje enskild del och vilka valmöjligheter som finns. Kanske känns vissa delar av begravningen viktigare att lägga pengar på än andra. Det kan du vara med och styra.

Den enklaste begravningen hos oss på Fonus kostar från 13 000 kronor, lite beroende på var i landet begravningen sker. Det som ingår i priset är bland annat omhändertagande av den avlidna, kista, transporter, och arvode till begravningsbyrån. Den vanligaste begravningen kostar mellan 25 och 30 000 kronor. Snittpriset för en begravning är i Sverige ca 33 000 kronor*.

*Snittpriset baseras på en undersökning gjord av Fonuskoncernen. I undersökningen tittade man på bouppteckningar som registrerades hos Skatteverket mars 2016. Snittpriset baseras på begravningskostnader för 2261 begravningar som utförts av 416 begravningsbyråer i Sverige.