Gå till sidans huvudinnehåll

Begravningskläder

Den traditionella klädkoden för kyrkobegravningar har länge varit mörk klädsel, både för kvinnor och män. Om de anhöriga har särskilda önskemål om gästernas klädsel brukar det stå i dödsannonsen.

Hitta begravningsbyrå

Att klä upp sig inför en begravning är ett fint sätt att hedra den avlidna. Om du vill följa den traditionella klädseln för begravningar så går den ofta i dova och mörka färger. Enligt tradition klär män sig i svart eller mörkblå kostym och vit skjorta. Slipsen är vanligtvis svart eller vit. Vit slips brukar bäras av de närmast sörjande och svart av övriga. Färgtemat gäller också för kvinnor men med inslag av mörkblå och grå nyanser. De bär vanligtvis klänning, kjol eller långbyxor av ett finare slag tillsammans med en blus.

Barn och ungdomar kan ha kläder som de känner sig fina i. Deras kläder behöver inte vara i svart och vitt.

Många väljer ljusa kläder

Idag väljer många att ha ljus klädsel på begravningen. Det kan vara ett fint sätt att hedra livet. Här är valfriheten stor men färgerna bör gå i lugna toner såsom beige, ljusgrått, ljusblått eller ljusrosa.

Andra klädkoder

Står det ”valfri klädsel” i dödsannonsen betyder det att du kan välja mellan mörka eller ljusa kläder i dämpade färger. Om det inte står något om klädkod alls bör du klä dig i mörka och diskreta färger.

Personliga önskemål

Det är också möjligt att ha särskilda önskemål om klädseln. Ibland kan den avlidna ha skrivit något om det i Vita Arkivet. Det kan handla om en favoritfärg, speciellt klädesplagg eller något annat personligt önskemål.

Hur vi kan hjälpa till

Trots att det finns etikettsregler kring traditionell klädsel vid kyrkobegravning så finns det inget tvång att följa dem. Hör av dig till oss om du har frågor eller funderingar kring vilken klädsel som gäller vid begravningen. Vi hjälper gärna till med tips och inspiration.
Kontakta närmaste begravningsbyrå