Välkommen till Fonus, Rättviks begravningsbyrå

På vår begravningsbyrå i Rättvik träffar du kundrådgivarna Carina och kontorschefen Conny. Tillsammans har vi på Rättviks begravningsbyrå många års erfarenhet av begravningsbranschen vilket gör att vi på ett personligt sätt kan hjälpa till med att, efter era önskemål och den avlidnes sista vilja, skapa en fin och minnesvärd begravningsceremoni.

Kontakta oss
Måndag - Fredag 09:00-16:00

Vi kan vara ute på begravning under våra öppettider. Ring gärna innan du besöker oss!

Torggatan 23 795 30 Rättvik

Vi hjälper dig fortfarande ❤

För oss är det viktigt, trots coronatider, att erbjuda personliga kundmöten och ceremonier. Vi träffar dig gärna via telefon eller videomöte.

Läs mer här

Vi som hjälper dig på Rättviks begravningsbyrå

Conny Sohlberg
Conny Sohlberg
Kontorschef och Borgerlig Officiant
Carina Andersson
Carina Andersson
Kundrådgivare

Ett personligt avsked, en stund av minnen och ett tillfälle att ta farväl

Vi är mycket engagerade i vårt arbete och värdesätter mötet med människor. Vi lyssnar på dina tankar och önskemål, vi försöker alltid sätta den avlidne i centrum och utgå därifrån. En begravning är en viktig stund och du ska kunna känna dig trygg med att allt blir som du har tänkt. Oavsett vilken livsåskådning den avlidna haft kan vi vara behjälpliga i arbetet och genomförandet av den kommande begravningen. Vi är en begravningsbyrå i Rättvik med fullservice, vilket innebär att vi kan hjälpa dig med alla behov som uppstått i denna svåra stund. Det är mycket att tänka på men vi hjälper dig gärna att räta ut alla frågetecken, kom in till oss så berättar vi mer och svarar på dina frågor.

Vi ordnar med alla sorters begravningar

De flesta vet vad som menas med en kyrklig begravning men vad är då en borgerlig begravning? Det är egentligen inte så konstigt som det låter.

Med borgerlig begravning menas en begravningsceremoni som inte är styrd av något regelverk som en ceremoni inom ett trossamfund är och det finns därmed inga speciella regler för hur en borgerlig begravning ska utformas, vilket lämnar stor frihet för egna önskemål. Den kan i princip äga rum var som helst; inomhus, i hemmet, ute i naturen eller vid gravplatsen. Det är däremot vanligt att man använder ett krematorie- eller begravningskapell som är öppna för alla former av begravningsakter, detta bekostas genom den begravnings-avgift alla svenska medborgare betalar. Möjligheterna är alltså nästintill oändliga.

Den som leder en borgerlig begravningsceremoni kallas borgerlig officiant. Vi anlitar ofta IngMarie Lerström från Falun eller kontorschef Conny Sohlberg, båda med lång erfarenhet av officiantuppdrag.

Conny berättar här lite om uppdraget som borgerliga officianter på Rättviks begravningsbyrå:

”Som borgerlig officiant blir mitt uppdrag att se över hur anhöriga vill utforma en ceremoni, ska talet innehålla något speciellt så som dikter och musik eller vill man vara på någon plats som den avlidne tyckte mycket om. Jag utformar begravningen eller minnesstunden helt utifrån vad man som anhörig önskar och jag är självklart behjälplig med idéer och upplägg. Allt ska kretsa kring den som slutat leva, med fokus på att skapa en fin stund för de efterlevande i dennes närhet. Ett personligt avsked helt enkelt. Ett minne för resten av livet.”

Samarbete med Familjens Jurist

Vi är en fullservicebyrå som kan hjälpa dig med alla behov som uppstått i denna svåra stund.  Vi har ett nära samarbete med Familjens Jurist i Rättvik. Du kan därför få hjälp med bouppteckningar, testamenten och många andra juridiska frågor. Inte bara gällande dödsfall och begravning.

Hitta Fonus begravningsbyrå i Rättvik

Vi finns i centrala Rättvik, Torggatan 23, mitt emot Polisstationen.

Omkring 11 000 personer bor här i Rättviks kommun. De flesta utmed Rättviken, men även många i det pärlband av byar som följer Siljansringen norröver till Ore och Furudal. Vi finns här för alla men vi rekommenderar er att boka in ert besök i förväg. Då finns alltid tid för att i lugn och ro sitta ner och prata igenom allt tillsammans. Ni kan alltid nå oss via telefon eller komma in på kontoret. Finns det behov av ett hembesök istället så löser vi det också.

Varmt välkommen att kontakta någon av oss på Rättviks Begravningsbyrå när du behöver vägledning så går vi vidare tillsammans!

Kontakta oss

Jag samtycker till att ni behandlar mina personuppgifter för att kunna kontakta mig. Uppgifterna du lämnar här skickas säkert till kontoret. Meddelandet sparas som längst i tre månader.

Mer information om hur vi hanterar personuppgifter finns att läsa i vår integritetspolicy.

Måndag - Fredag 09:00-16:00

Vi kan vara ute på begravning under våra öppettider. Ring gärna innan du besöker oss!

Familjens Jurist

Juridiska frågor?

Vi samarbetar med Familjens Jurist i Rättvik

Besök webbsida