Gå till sidans huvudinnehåll

Sällskapsdjur recept mot ensamhet för äldre enligt ny undersökning

För ett år sen inledde Fonus ett samarbete med Djurskyddet för att hjälpa sällskapsdjur som förlorat husse eller matte. Initiativet som kallas Djuränklingar hittade nya hem över hela landet och antalet adoptioner hos Djurskyddet var fler än någonsin. Nu vill Fonus ta steget vidare och göra något för ensamma äldre personer genom att förmedla kontakten med övergivna djur.

I en ny undersökning gjord av Sifo och Fonus säger var fjärde person som är äldre, ensamstående och utan sällskapsdjur att de ofta eller alltid känner sig ensamma. Det visar på en stor skillnad till personer med sällskapsdjur där bara 7 % svarar samma sak.

– Vi ser hur väl initiativet med djuränklingarna tas emot och vilken kärlek och glädje ett sällskapsdjur kan tillföra i livet. För en ensam människa kan det vara vägen tillbaka till livsglädjen när en närstående gått bort eller om man känner social isolering. Därför vill vi hjälpa fler ensamma människor och sällskapsdjur att hitta varandra, säger Peter Göransson, kommunikationschef på Fonus.

Undersökningen visar att för män riskerar ensamheten att bli särskilt påtaglig den dag en eventuell partner går bort. Endast 1 av 10 äldre män anser sig själva vara den i relationen som bäst upprätthåller sociala relationer. Dessutom svarar 1 av 5 äldre män att de inte har en nära vän att
höra av sig till.

– Vi vet att ensamhet och brist på nära relationer är hälsofarligt. Ensamhet innebär en ökad risk för att utveckla hjärt- kärlsjukdomar, stroke och demens, säger Bengt Brülde, en av Sveriges främsta lyckoforskare och professor i praktisk filosofi på Göteborgs Universitet. Det finns nog många grupper i samhället som skulle må väldigt bra av att ha ett sällskapsdjur i livet och det finns en del forskning som tyder på att sällskapsdjur kan motverka känslor av ensamhet, öka välbefinnandet och bidra till en bättre hälsa.

Mer om initiativet Djuränklingar

Fonus möter dagligen människor som lever i sorg och saknad, och en viktig del av Fonus arbete är att vara en trygg punkt då livet är som tuffast. En svår fråga bland sörjande anhöriga är ofta vad som ska ske med de sällskapsdjur som lämnas kvar när någon gått bort. Initiativet Djuränklingar är ett samarbete mellan Fonus och Djurskyddet som hjälper dessa sällskapsdjur till nya hem och familjer. I spåren av corona lämnas dessutom tusentals sällskapsdjur ensamma och fler än någonsin behöver nya hem.

fonus.se/djuranklingar går det att se bilder på och läsa mer om de djuränklingar som just nu söker nya hem. Och i Vita Arkivet finns det möjlighet att berätta vad man vill ska hända med sitt sällskapsdjur vid en bortgång.

Mer från undersökningen

Länsundersökning i Sverige, OSU. Resultatet för 4200 vuxna i åldern 18-79 år. Undersökningsperiod 20 januari - 28 januari 2021. Källa Kantar Sifo.

Bland ensamstående i åldersgruppen 65-79 år visar undersökningen att:

  • 24 % känner sig alltid/ofta ensamma i jämförelse med de som har husdjur där endast 7 % känner sig ensamma.
  • 33 % känner alltid/ofta att de saknar sällskap i jämförelse med endast 13 % av de som har husdjur saknar sällskap.
  • 1 av 5 (19 %) av äldre män menar att man inte har en nära vän att höra av sig till.
  • 1 av 10 (11 %) äldre män anser sig själva vara den i en relation som är bäst på att upprätthålla sociala relationer.

För mer information, kontakta:

Conny Sohlberg, presstalesperson på Fonus.

E-post: conny.sohlberg@fonus.se