Hoppa till innehållet

Generationsskillnader synliga i valet av begravning — hur bra koll har du på hur dina anhöriga vill ha det?

En ny undersökning från Kantar Sifo visar att 1 av 3 unga (18-29 år) vill kunna påverka gästlistan inför sin begravning, medan den enbart är relevant för ca 16% av de äldre (60-74 år). Om man som anhörig inte berättat hur man vill ha sin begravning kan dessa skillnader få konsekvenser på sikt. Därför vill Fonus nu underlätta för samtalet kring begravningar, med hjälp av ett test.

— Eftersom vi idag har möjligheten att skapa personliga begravningar, så är olikheter inget problem i sig, vi uppmuntrar snarare till att göra personliga val. Men om man inte har fyllt i sina preferenser i Vita Arkivet kan det uppstå problem när man som anhörig behöver gissa sig till hur den som gått bort vill ha sin begravning. Vita Arkivet gör att man slipper utgå från sig själv och sina egna viljor i brist på information, säger Mio Rubin, kundrådgivare på Fonus.

Med hjälp av ett test vill Fonus inspirera svenskarna till att på ett lättsamt sätt ta upp, det inte helt enkla ämnet, begravningar. Med testet får du bland annat gissa dig fram till vad din närstående skulle föredra för typ av musik eller vilken mat som ska serveras.

— Vi vill göra det så enkelt som möjligt för svenskar att prata om döden. Testet är inte bara ett fint sätt att lära känna din partner, vän eller släkting på djupet utan också något som underlättar planeringen av begravningen senare. Vi ser ett behov av testet då det finns olika föreställningar om vad som är viktigt på begravningar, fortsätter Mio Rubin.

För att få fler svenskar att prata om sin framtida begravning har Fonus ingått samarbete med bland annat skådespelerskan Christina Schollin. Vad gäller hennes egen begravning så ser hon gärna att barnbarnet Benjamin Ingrosso framför en låt.

– Själv vet jag att jag vill ha en ljus och glädjefylld stund där mina barn kanske inte fäller en sorgetår, utan en glädjetår över att jag funnits och vad jag betytt. Musiken betyder mycket för mig, det vore fint att Benjamin spelar sin låt “Afterlife”, säger Christina Schollin.

Undersökningen visar också att musik förenar generationerna. Varannan person (49%) vill kunna påverka vilken musik som spelas på begravningen. Det enklaste sättet att underlätta för sina anhöriga och samtidigt försäkra sig om att man får det avslut man önskar är att fylla i Vita Arkivet. Här kan du bland annat berätta om vilken musik du vill spela, vilken mat som ska serveras och övrig viktig information som exempelvis dina bankuppgifter, lösenord och sociala medie-konton.

Läs mer om Vita Arkivet från Fonus här.

Testet hittar du här.

För mer information, kontakta:

Conny Sohlberg, presstalesperson på Fonus.

E-post: conny.sohlberg@fonus.se